Armenesti – 24 martie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 24 martie 2022.

1.

Jocurile geopolitice din Caucazul de Sud au loc acum cu implicarea si a Ucrainei.

Seful Departamentului Caucaz al Institutului CSI, expertul militar Vladimir Evseev, a exprimat opinie sa.

Comentând pozitia Armeniei, Evseev a caracterizat ca fiind extrem de îndoielnica perspectiva miscarii Armeniei catre Occident ca alternativa la relatiile aliate cu Federatia Rusa. În aceasta lumina, el a dat exemplul Ucrainei „abandonate de americani”, nevoita sa încerce sa faca fata situatiei doar singura. Potrivit expertului, exemplul Ucrainei pentru Armenia indica un singur lucru: Statele Unite si Europa cu siguranta nu se vor lupta pentru Armenia si armeni. Gasiti tot articolul pe:

https://arminfo.info/full_news.php?id=68374&lang=3

2.

O  pozitie extrem de dura, dar si de actualitate a avut Armen Baghdasaryan în timpul unei emisiuni la 168TV. https://youtu.be/I22Gd3fCftM

3.

Spicuiesc dintr-un articol scris de baroneasa Cox (membru al Camerei Lorzilor) pentru revista Politics Home. Baroneasa afirma:

„Mi se spune ca „Artsakh este în alerta maxima”. Aceasta veche enclava armeana ar putea fi pierduta, odata pentru totdeauna. Si în timp ce privirile lumii se îndreapta catre estul Europei, Azerbaidjanul profita din plin de Caucazul de Sud”.

„Primesc rapoarte aproape zilnice despre ofensivele militare azere împotriva satelor armene. Prin megafoane si difuzoare, satenii au ordin sa-si paraseasca locuintele. Femeile si copiii sunt evacuati, inclusiv recent din Karmir Shuka si Khnushinak în Martuni si Khramort în Askeran, unde fortele azere continua sa acumuleze echipament militar si forta de munca”

Guvernele occidentale, inclusiv Marea Britanie, ramân indiferente. Între timp, armenii din Nagorno Karabakh se confrunta cu posibilitatea reala de curatare etnica de pe pamântul lor istoric”, conchide ea.

poza; cox1

 

4.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 24 martie.

S- a nascut pe 24 martie 1882 la Mets Sala (Noul Nahicevan), Simon Vratsyan (Simavon Ghazarosi Gruzyan), politician armean, al patrulea prim-ministru al Primei Republici Armenia. A decedat pe 21 mai 1969 la Beirut.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

5.

Declaratia Ministerului de Externe al Artsakh referitoare la masacrele de la Shushi la comemorarea a 102 ani de la tragedie.

Declaratia suna:

Astazi ne plecam capetele în fata memoriei victimelor nevinovate ale Genocidului populatiei armene din orasul Shushi, realizat de autoritatile Republicii Democrate Azerbaidjan create artificial în urma cu 102 ani, între 22 si 26 martie 1920.

Zeci de mii de oameni au devenit victime ale acestei crime monstruoase cauzate de aspiratiile expansioniste ale Azerbaidjanului – multi dintre ei au fost ucisi cu brutalitate, supravietuitorii au fost expulzati din casele lor. Cea mai mare parte a orasului, care nu era doar capitala, ci si centrul istoric si cultural al Artsakh, a fost complet distrusa si a ramas în ruine timp de câteva decenii, pâna când a fost demolat de autoritatile azere la mijlocul secolului XX.

Masacrele Shoushi, la care au participat activ ofiterii si emisarii turci, au avut ca scop transferarea genocidului armean în Armenia de Est, în contextul implementarii ideologiei pan-turcice.

Aceasta tragedie, înfioratoare în cruzimea ei, a conturat adevaratele obiective ale autoritatilor azere în raport cu Artsakh si poporul armean si nu numai ca a schimbat demografia lui Shoushi, ci si a lasat o amprenta de nesters asupra atmosferei orasului si a predeterminat procesele ulterioare. .

Dupa aproape 70 de ani, autoritatile azere au recurs din nou la un instrument dovedit în arsenalul lor – masacrul si deportarea populatiei armene nevinovate, organizând crime în masa si pogromuri în Sumgait, Baku, Gandzak (Kirovabad) si alte asezari ale fostei RSS Azerbaidjane. .

În 2020, tragedia s-a repetat din nou. Dupa ce a ocupat orasul Shoushi în timpul agresiunii de 44 de zile împotriva Republicii Artsakh, Azerbaidjan a expulzat din nou populatia armeana a orasului.

Atât în ??1920, cât si în 2020, Azerbaidjan a cautat nu numai sa anihileze populatia armeana a orasului Shushi si Artsakh în ansamblu, ci si sa-si sterga istoria, cultura si spiritul. Azerbaidjanul continua sa adere la aceasta strategie pâna în prezent.

Cu toate acestea, este imposibil sa distrugi spiritul armean al lui Shushi, care este indisolubil legat de Artsakh. A fost reînviat în mai 1992 si va fi reînviat.

Sursa; en.armradio.am

6.

Expozitii dedicate genocidului armean vor avea loc la Tbilisi pâna pe 24 aprilie.Comunitatea armeana din Georgia a si organizat o expozitie lânga Universitatea de Stat Ivane Javakhishvili din Tbilisi.

7.

Matt Hamilton, Harriet Ryan au publicat în Los Angeles Times un articol intitulat “Drumul lung pentru recunoasterea unui genocid al poporului armean”. Mi-a atras atentia partea referitoare la asigurarile de viata. Asigurarea de viata occidentala fusese adoptata de comunitatea armeana asuprita de dominatia otomana , deoarece oferea o perspectiva de securitate financiara. Autoritatile puteau impozita armenii pâna la pragul foametei, le puteau confisca bunurile si chiar ucide. Dar atâta timp cât aveau polite de asigurare cu companii dincolo de granitele Imperiului Otoman – la New York, Paris, Londra si Berlin – multi armeni puteau fi siguri ca familiile lor vor fi asigurate. Cititi articolul pe: https://news.yahoo.com/long-road-recognize-genocide-armenian-120036840.html

8.

Talentata cântareata armeana Rozy Yan afirma „Am o poveste de împartasit lumii întregi. Aceasta este misiunea mea. În calitate de crestina mândra, ea împartaseste lumii povestea genocidului armean, si îsi exprima adevarul prin cântecul ei,  „Remember 1915”.

Ascultati pe: https://youtu.be/ui5W17SjiJE

9.

Jurnalul din 24.03.2022 prezentat de Harout Mardirossian

https://fb.watch/bY0ZI0yudc/

10.

Red Wings zboar? de la Samara la Erevan in fiecare duminica pana pe 23 octombrie.

11.

Armenia interzice folosirea animalelor salbatice la circ.

12.https://fb.watch/bYemri-N0U/

 

 

 

 

 

 

About veteranul1