Armenesti – 23 martie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 23 martie 2022.

1.

Statistica.

În Raportul Fericirii Mondiale din 2022, comandat de Natiunile Unite, Armenia se afla pe primul loc în ceea ce priveste fericirea în comparatie cu alte tari din regiune.

Finlanda se afla în fruntea listei celor 146 de tari chestionate pentru a cincea oara consecutiv.

Cele mai fericite cinci tari: Finlanda, Danemarca, Islanda, Elvetia, Tarile de Jos

În raport, Armenia ocupa locul 82, în fata altor tari din regiune.

Azerbaidjan ocupa locul 92, Turcia pe locul 112, Georgia pe locul 105.

Autorii raportului iau în considerare multi factori precum PIB-ul pe cap de locuitor, speranta de viata, legaturile directe între managementul tarii concrete si gradul de fericire al cetatenilor, sprijinul social, coruptia.

2.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 23 martie.

A murit in Elvetia la 23 martie 1923, Armen Garo / Armen Karo ( Garegin Pastrmajian  ), personalitate politica si militara armeana, ambasadorul Primei Republici Armenia  în Statele Unite, unul dintre organizatorii Operatiunii Nemesis. A murit in Elvetia la 23 martie 1923. S-a nascut la Karin pe 9 februarie 1872.

A decedat pe 23 martie 1923 la Moscova , Hovhannes T. Tumanyan   , poet, prozator , om politic. Este considerat unul din marii poeti al tuturor armenilor . S- a nascut la Dsegh pe 19 februarie 1869.

A decedat pe 23 martie 1898 la Izmir, Tigran G. Chukhajyan , celebru compozitor armean , fondatorul operei nationale armene . S- a nascut în 1837 la Constantinopol.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

3.

Au trecut aproape 18 secole din ziua în care Hripsime, Gayane si alte fecioare crestine, scapând de persecutia Romei, s-au stabilit în Armenia. Reprezentarea rolului femeii în istoria armeana merge înca din Evul Antic si Mediu, pâna la Hripsime si Gayane si alti martiri ale caror nume sunt consemnate chiar la nasterea crestinismului în Armenia. Reprezentanta Permanenta a Armeniei pe lânga Natiunile Unite a organizat un eveniment dedicat rolului femeii în istoria si construirea statului armean. Expozitia de pe holurile sediului ONU a început pe 8 martie. Panourile sale publicitare spun povestile Sf. Hripsime si Gayane, scriitoarea si activista Zabel Yesayan (1878-1943), poetesa armeana Silva Kaputikyan (1919-2006), marele maestru de sah Elina Danielian (în prezent campioana europeana la sah), surorile Sofia si Ruzanna Lalayan, care au luptat împotriva nazistilor în Leningradul asediat. , si multe altele.

Stiati ca Armenia a avut o femeie ambasador cu aproximativ trei decenii înainte ca presedintele Harry Truman sa o numeasca pe Eugenie Anderson sa fie prima femeie ambasadora americana (1949)? Numele de botez al Dianei Abgar (1859-1937) a fost Gayane, probabil numit dupa Sfânta Gayane. Datorita eforturilor sale, Japonia a recunoscut independenta primei Republici Armene (1918-1920). Dupa aceea, prim-ministrul Ohanjanian a numit-o sa fie ambasadorul Armeniei în Japonia. Potrivit multor surse, ea este prima femeie ambasador din istoria Armeniei si a lumii.

„În 1918, Republica Armenia a fost unul dintre putinele state din lume care a îndreptatit femeile nu numai cu drept de vot, ci si sa fie alese, trei femei devenind membre în parlamentul primei Republici Armene. În prezent, parlamentul armean a atins un record de 35 la suta de femei în legislatura sa – un pas major catre promovarea egalitatii de gen si a responsabilizarii femeilor în politica”, a mentionat ambasadorul Mher Margaryan, seful Misiunii Diplomatice a Armeniei la ONU, la vernisajul expozitiei.

În ultimii doi ani, Margaryan a prezidat sesiunile 64 si 65 ale Comisiei ONU pentru Statutul Femeii.

4.

Corul de camera Paros se pregateste sa prezinte pentru prima oara în Armenia “Lauda lui Dumnezeu” a compozitoarei germano-armeana Narine Khachatryan. Corul de camera Paros (Far) a fost fondat în 1993 si interpreteaza un repertoriu larg de muzica, inclusiv melodii ale unor compozitori armeni, rusi si americani. Spectacolele internationale ale Corului de Camera Paros au inclus Liban, Georgia, Marea Britanie, Italia, Franta Austria si Slovacia.
Publicul se simte inspirat si încântat de sunetele Corului de camera Paros. În ciuda faptului ca majoritatea membrilor Corului au o dizabilitate si cânta dintr-o pozitie asezata, lucrând cu Maestrul Raffi Mikaelian, grupul s-a dezvoltat într-un Cor de Camera de talie mondiala. Un mic video pe: https://youtu.be/RN-i_l-aK8s

5.

Potrivit declaratiei domnului Davit Mkrtchyan, vicepresedintele comunitatii armene din Ucraina, armenii inregistreaza 15 victime din care 10 civili si 5 militari. Armenii din orasul Kramatorsk din regiunea Donetk sunt evacuati treptat împreuna cu restul populatiei sub foc, relateaza reprezentantul comunitatii armenesti Kramatorsk Vahe Mamikonyan . Ruben Makaryan,  reprezentant al Uniunii Armenilor din Ucraina,  a spus ca aduc hrana si combustibil în toate modurile posibile în Mariupol. Ajutorul umanitar este adus în oras, iar locuitorii sunt evacuati pe drumul de întoarcere.

 

6.

Jurnalul din 23.03.2022 prezentat de Hasmig PAPAZIAN. https://fb.watch/bWLZsXk94c/

About veteranul1