Armenesti – 21 martie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 21 martie 2022.

1.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 21 martie.

S- a nascut pe 21 martie 1878 la Nahicevan, Hasmik (Taguhi Stepanos Hakobyan) , actrita de teatru. A decedat pe 23 august 1947 la Erevan.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Scoala de fete Hripsime este o cladire din epoca tarista situata în inima orasului Erevan. Cladirea a fost construita în secolul al XIX-lea pentru a educa femeile armene. Este o marturie a unui oras care se dezvolta si se moderniza. Din pacate, au trecut 25 de ani de când scoala a fost abandonata si lasata în ruine.https://youtu.be/ZKC1vloqrGY.

Sursa:civilnet.am

3.

Un grup de organizatii civice a întocmit un raport despre rolul mercenarilor — jihadistii — desfasurati de Turcia pentru a lupta alaturi de fortele azere în timpul Razboiului de la Artsakh din 2020.

ONG-urile fac apel la agentiile relevante ale ONU sa investigheze faptele de angajare si utilizare de mercenari de catre Azerbaidjan si Turcia în Nagorno-Karabah si în alte conflicte, precum si sa aplice sanctiuni împotriva oficialilor turci si azeri implicati în angajarea si desfasurarea mercenarilor sirieni. . De asemenea, ONG-urile au propus depunerea dovezilor la Curtea Penala Internationala pentru ca Azerbaidjanul si Turcia, precum si alte tari, sunt responsabile pentru folosirea mercenarilor. 

Raportul a fost elaborat de Fundatiile pentru o Societate Deschisa-Armenia, Adunarea cetatenilor din Helsinki-Vanadzor, Protectia Drepturilor fara Frontiere, Transparency International, Clubul de Jurnalism Public, Centrul Analitic pentru Globalizare si Cooperare Regionala si ONG-urile pentru Drepturi Egale.

Sursa:asbarez.com

4.

Potrivit Jurnalului olandez, amstelveen.nl, armenii Tavros Aslanyan si Robin Hayk Gelich au câsticat alegerile din 16 martie a.c. pentru Consiliul comunitar din AMSTELVEEN si respective ALMELO. Felicitari si success în activitate!

5.

Maestrul Tigran Mansurian a subliniat rolul limbii armene în aspiratiile patriotice, la o întâlnire cu studentii Universitatii Nationale Politehnice din Armenia.

„Arta compozitiei nu este o arta a spectacolului, ci una ideologica. În acest caz, tinerii au mari oportunitati, învata în tarile dezvoltate si se întorc în Armenia. Cred ca vor exista succesori. A fi în actiune, a fi parte din schimbarea lumii este esentiala”, a spus compozitorul.

Vorbind despre muzicalitatea limbii armene, compozitorul a afirmat ca muzica si limba armeana sunt strâns legate între ele. „Cu accentele si fonetica ei, este deja muzica. Trebuie sa recunoastem întotdeauna rolul limbii armene în activitati patriotice. Limba este fundamentul muzicii instrumentale. Fiecare limba nu este doar fonetica, ci si un sistem de viziune asupra lumii”, a spus Mansurian.

Sursa:panorama.am

6.

Pe 15 martie, noul ambasador al Republicii Armenia în Israel, domnul Arman Hakobyan, a vizitat Patriarhia Armeneasca a Ierusalimului si s-a întâlnit cu Patriarhul Armeniei Ierusalimului Nourhan Manoogian.

7.

Portugalia doneaza Armeniei 400.140 de doze de vaccin Pfizer împotriva COVID-19.

About veteranul1