Armenesti – 20 martie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 20 martie 2022.

1.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 20 martie.

S- a nascut pe 20 martie 1857 la Alexandropol, Sheram ( Grigor Karapet Talyan )  , poet si compozitor armean. A decedat pe 7 martie 1938 la Erevan.

S-a nascut la 20 martie 1887 la Kutaisi, Hovsep Orbeli ,  celebru om de stiinta,academician  , persoana publica, arheolog. A decedat pe 2 februarie 1961 la Leningrad.

S-a nascut la Alexandropol pe 20 martie 1918,Hrant Stepanyan, pictor de valoare. A murit la Erevan în 1980.

Marietta Shaginyan ,scriitoare, poetesa, critic de arta, a murit la Moscova pe 20 martie 1982. S-a nascut la Moscova pe 2 aprilie 1888.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Rosa Linn a lansat melodia cu care va concura la Eurovision 2022. Se intituleaza: “Snap”.Ascultati pe:https://youtu.be/gVqGKkm7xBE.

3.

Fitch stabileste ratingul Armeniei la „B+” cu perspective stabile.

Fitch Ratings a confirmat ratingul pe termen lung al emitentului în valuta straina (IDR) al Armeniei la „B+” cu o perspectiva stabila, a anuntat agentia vineri.

„Rusia a reprezentat 28% din exporturile de marfuri, 37% din importuri si 40% din sosiri de turism, investitii straine directe si remitente pentru Armenia începând cu 2021. Impactul imediat al preturilor mult mai mari ale gazelor naturale va fi limitat, având în vedere ca Armenia a blocat preturile de import de gaze cu Rusia începând cu decembrie 2021, timp de mai multi ani. O anumita întrerupere a relatiilor comerciale este probabil data de pierderea relatiilor bancare corespondente ale bancilor ruse care opereaza în Armenia. Recesiunea profunda a Rusiei si deprecierea mare a rublei ruse vor a afectat exporturile armene”, a spus Fitch.

4.

Un interviu lung în doua parti cu Betty Arslanian. Betty Arslanian este o tânara jurnalista argentiniana, nascuta la Córdoba, care locuieste de câtiva ani în capitala armeana, Erevan, unde este corespondent pentru France24 în limba spaniola, ziarul argentinian Diario Armenia si radioul uruguayan Audición Gomidas, în care realizeaza reportaje saptamânale, în fiecare duminica, pe lânga faptul ca scrie în Late Magazine”.

hhttps://nuevarevolucion.es/entrevista-a-betty-arslanian-2aparte-el-patrimonio-cultural-armenio-que-se-encuentra-en-territorios-actualmente-ocupados-por-azerbaiyan-corre-riesgo-de-ser-profanado/

ttps://nuevarevolucion.es/entrevista-a-betty-arslanian-1aparte-el-de-artsakh-es-un-pueblo-convencido-de-que-no-tiene-otro-lugar-en-el-mundo-que-vivir-que-no-sea-en-esas-tierras/

5.

Dupa razboiul de 44 de zile, Armenia a înteles valoarea dronelor. Compania Armenia UAV Lab a prezentat un nou vehicul aerian fara pilot – UL – 450.

„Model nou cu noi oportunitati”, a spus compania despre UAV într-o postare pe Facebook.

UAV Lab este angajat în industria militara moderna si si-a propus sarcina de a produce si îmbogati arsenalul armatei armene cu echipamente de recunoastere militara.

Sursa+foto:armradio.am

6.

Istoricul grec Alexandros Pygadas a publicat cartea „Nation and National Minorities: A Study of the Armenian Genocid” . Cartea examineaza paginile dureroase ale istoriei poporului armean, evenimentele si împrejurarile care au precedat genocidul, în acelasi timp, procesul de formare a diasporei armene, precum si eforturile care vizeaza recunoasterea si condamnarea internationala a crime de genocid, sunt atinse. Cartea joaca un rol deosebit în studiul chestiunii armene si al politicii de exterminare planificata a armenilor.

7.

Celebrii muzicieni armeni europeni soprana Karine Babajanyan (nascuta în 1972 la Erevan) si pianistul Vardan Mamikonyan (naturalizat cetatean francez) vor cânta la Festivalul de Arta de primavara de la Monte Carlo pe 25 martie.

În prima parte a programului zilei vor fi interpretate melodii de Komitas, precum si alti autori armeni. Cântece germane vor fi interpretate în partea a doua a concertului.

About veteranul1