Armenesti – 18 martie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 18 martie 2022.

1.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 18 martie.

S- a nascut pe 18 martie 1864 la Shapin Garahisar,  Toros Toramanyan  , un faimos arhitect , arheolog si fotograf. Este considerat fondatorul studiului stiintific al istoriei arhitecturii armene. A decedat pe 1 martie 1934 la Erevan.

Pe 18 martie 1949  primul troleibuz a început sa circule în Erevan.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Elevii armeni au câstigat trei medalii de aur si una de argint la a saptea Olimpiada de matematica din Caucaz, care a avut loc la Maykop, Republica Adygea (Rusia) în perioada 11-16 martie.

La competitie au participat aproximativ 150 de reprezentanti din 9 tari, fiecare echipa având câte 4 membri.

Armenia în competitia online pentru juniori a fost reprezentata de elevii Scolii PhysMath din Erevan (Scoala de specialitate în fizica si matematica numita dupa Artashes Shahinyan). Elevii de clasa a 10-a Areg Mkrtchyan, Vahan Baghdasaryan si Hayk Andreasyan au câstigat aurul, în timp ce Kamo Mirakyan a luat argint, deoarece îi lipsea doar un punct pentru a smulge si aurul.

Echipa nationala a Armeniei a ocupat primul loc în ceea ce priveste numarul de medalii de aur dintre tarile participante.

3.

Armeanul Tigran Khudaverdyan a fost numit director general al Yandex (un motor de cautare rus similar cu google). Tigran Khudaverdyan s-a nascut la Erevan în 1981. A absolvit Universitatea de Stat din Moscova , departamentul de fizica în 2004.

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About veteranul1