Armenesti – 16 martie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 16 martie 2022.

1.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 16 martie.

La 16 martie 1921, Rusia sovietica si Turcia au semnat la Moscova un acord, conform caruia Nahicevan a fost transferat în grija Azerbaidjanului sovietic. Din punctul de vedere al dreptului international, a fost cu siguranta un acord ilegal. Cele doua tari predau teritoriul unui tert stat, pe care l-au recunoscut ca fiind suveran  , unui al patrulea stat, fara participarea lor si nici macar sa le ceara parerea, dar asta nu este tot. Dupa ce teritoriul a fost predat Azerbaidjanului, 219 biserici din Nahicevan si Cimitirul medieval khachkar din Jugha au fost distruse.

S-a nascut pe 16 martie 1936 la New York, Raymond Vahan Damadian ,  inventator americano-armean care a inventat un dispozitiv de imagistica prin rezonanta magnetica  care permite examinarea organelor interne fara interventie chirurgicala.

S-a nascut la 16 martie 1909 la Istanbul, Nupar Terzyan (Nubar Alyanak), actor cu zeci de filme la activ. A murit pe 14 ianuarie 1994 la Istanbul.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.Jurnal din 16.03.2022 prezentat de Hasmig PAPAZIAN  https://fb.watch/bNxo6XzuQF/

3.

Jumatate din comunitatea Taghavard din Artsakh se afla sub controlul fortelor armate azere. Inamicul deschide focul din pozitiile sale pentru a provoca panica în rândul populatiei. De câteva zile, fortele armate azere au cerut ca un difuzor sa paraseasca satul, amenintând ca vor folosi forta împotriva populatiei civile.

4.

Cele trei biserici care se ocupa de cel mai sfânt sit crestin din Ierusalim spun ca au ajuns la un acord pentru a începe o renovare de mai multe milioane de dolari a Bisericii Sfântului Mormânt.Liderii bisericilor armene, greco-ortodoxe, catolice si armene ( Nourhan Manoughian Patriarhul armean al Ierusalimului, Theophilos III Patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului si Francesco Patton custode al calugarilor franciscani) au emis luni o declaratie în care anunta proiectul de refacere a fundatiilor si podelei bisericii, unde multi crestini cred ca Isus a fost rastignit, înmormântat si înviat.

https://www.jpost.com/archaeology/article-701249

5.

Scoala în Armenia. În perioada 21-27 martie, vacanta pentru elevii de clasa a 2-a pâna la clasa 12-a. Clasa a 1-a va avea vacanta în perioada 21 martie-3 aprilie.

About veteranul1