Armenesti – 10 martie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 10 martie 2022.

1.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 10 martie.

S-a nascut pe 10 martie 1904 la Tbilisi, Leon Alexander Khoja-Einatov , compozitor armean. A murit pe 7 octombrie 1954 la Sankt Petersburg.

A decedat la 10 martie 1945 la Paris, Alexander Khatisyan , politician armean, jurnalist, prim ministru al Republicii Armenia în perioada 27 aprilie 1919 – 5 mai 1920. Khatisyan vorbea fluent armeana, rusa, engleza, franceza, germana si georgiana. S-a nascut pe 17 februarie 1874 la Tbilisi.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Ari Aliciyan un tânar compozitor armean din Turcia (nascut în 1982) si care a studiat la Conservatorul din Istanbul a compus o piesa intitulata „Parengentan”. Am aflat cu întârziere de acest cântec, dar vorba ceea mai bine mai târziu decât niciodata. Cântecul a fost compus pentru a prefata postul cel mare. Paregentanul, prin însasi natura sa, este o extensie a anumitor traditii transmise din cele mai vechi timpuri. A fost facuta potrivita si a fost transformata pentru a se potrivi circumstantelor vietii crestine.Zilele oricarui Paregentan, si în special Poon Paregentan , sunt semnalul pentru începutul perioadelor lungi si frecvente de abstinenta. Zilele Paregentan servesc apoi pentru o sarbatoare plina de bucurie ca o contrabalansare la saptamânile împovaratoare ale abstinentei. https://youtu.be/15JKkr55vIc

3.

Avag Harutyunyan , fondatorul companiei „Maran” , a înfiintat cea mai înalta podgorie bio din lume. Aceasta este situata la 2080 de metri altitudine în zona Smbataberd si Tsakhats. “Maran” este acum exportat în mai mult de zece tari: Australia, Taiwan, China, Republica Ceha, Polonia, Tarile de Jos, Franta, SUA si alte tari.

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poza; vie inalta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About veteranul1