Armenesti – 9 martie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 9 martie 2022.

1.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 9 martie.

S- a nascut la 9 martie 1966 la Erevan, Vardan Stepanyan  (Dushman Vardan) , erou al razboiul Artsakh, erou al Armeniei.A decedat pe 3 iulie 1992 la Myurishen.

S-a nascut la 9 martie 1922 la Erevan, Rafael Ishkhanyan ,lingvist, critic literar,   bibliograf, profesor. A decedat la 6 februarie 1955 la Erevan.

A murit la 9 martie 1995, la vârsta de 93 de ani Suren Cedighian. S-a nascut la 17 martie 1902 în orasul Constanta, unde a urmat cursurile scolii primare armene si cursurile secundare la scoala germana. Suren Cedighian a fost o autoritate în domeniul magnetilor permanenti si mate­rialelor magnetice si un veritabil des­chi­za­tor de drum si formator de scoala nationala în domeniul materialelor magnetice. Era numit – înca în viata – „Parintele magne­tilor permanenti din România“.A realizat contorul de energie electrica produs ani de zile de Electromagnetica.

S-a nascut pe 9 martie 1968,Yuri Jorkaef , celebru fotbalist franco-armean .Mama sa era armeanca Marie Ohanyan. Yuri a crescut si a fost crescut în diaspora armeana . A mentionat ca are legatura cu cultura si istoria armeneasca.

A murit pe 9 martie 1974 la Erevan, Khachik Dashtents , scriitor  , traducator, filolog. S-a nascut pe 25 mai 1910 la Dashtadem.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

În seara zilei de 7 martie, în Sala istorica Vladislav a Castelului Praga, presedintele ceh Milos Zeman i-a înmânat lui Gevorg Avetisyan, un cunoscut om de afaceri ceho-armean si presedinte al Marlenka International, Medalia de gradul I pentru Servicii. Gevorg Avetisyan este primul armean din istoria Republicii Cehe independente care a primit un astfel de premiu.  Felicitari!

PS. Marlenka este ceva super bun. Se mai gaseste si la noi.

3.

Domnul Hrachya Poladyan a fost numit simultan ambasador al Armeniei în Sultanatul Oman si în Republica Araba Egipt cu resedinta la Cairo. Domnul Poladyan s-a nascut în 1971 la Erevan. Este diplomat de cariera. Vorbeste rusa, engleza si araba.

4.

UEFA a amendat marti clubul Olympique Marseille pentru un banner „provocator si ofensator” pe care fanii l-au afisat în timpul unui meci recent împotriva unei echipe azere

Clubul francez a fost amendat cu 20.000 de euro.

 

 

 

 

About veteranul1