Armenesti – 8 martie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticele si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 8 martie 2022.

1.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 8 martie.

Pe 8 martie 1911 Somerville (SUA) la s-a nascut Alan Hovhannes , un celebru compozitor american-armean. Este considerat unul dintre cei mai prolifici compozitori ai secolului al XX-lea, catalogul sau oficial cuprinde 67 de simfonii numerotate si alte  434 de lucrari numerotate. A decedat pe 21 iunie 2000 la Seattle.

Drastamat Kanayan , alias generalul Dro ,s-a nascut la 31 mai 1884 la I?d?r (Turcia) si murit la 8 martie 1956 la Watertown (SUA). A fost un politician, revolutionar si general în perioada Primei  Republici Democrate Armene (1918-1920). A participat la razboiul armeno-georgian. A fost comandant al Legiunii Armene creat în cadrul Fortelor Armate ale Germaniei naziste.  

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

2.

Orchestra Simfonica de Stat a Armeniei (ASSO) va sustine un concert pe 10 martie la Royal Opera House Muscat ( Sultanatul Oman). Condus de directorul sau artistic si dirijorul principal Sergey Smbatyan, ASSO urmeaza sa interpreteze capodopere ale compozitorului italian din secolul al XIX-lea Gaetano Donizetti. Solisti vor fi: Lavinia Bini (soprana), Clémentine Margaine (mezzo-soprana), Arturo Chacón-Cruz (tenor), Alessandro Luongo (bariton) si Nahuel di Pierro (bas). Succes!

Sursa+foto:panorama.am

3.

Prima femeie fotograf din Turcia a fost armeanca Maryam Sahinyan. Aceasta s-a nascut la Sivas în 1911 si a decedat în 1996 la Istanbul. Familia ei a scapat de genogid si s-a stability la Istanbul. Maryam stia franceza, italiana, armeana si turca. A lasat în urma o arhiva fotografica formata din aproximativ 200.000 de fotografii.

4.

Cotidianul „Azdak” din Beirut si-a sarbatorit cea de-a 95-a aniversare în acest weekend.  „Azdak” este unul dintre cotidienele putine la numar ale Diasporei, un mijloc de presa de renume, cu un  nivel profesional ridicat. Un rol important în realizarile actuale ale „Azdak” îl joaca redactorul-sef al acesteia, domnul Shahan Kandaharian. La cât mai multe numere în continuare.

5.

În fata Catedralei primaria din Erevan a decis sa construiasca un complex de fântani.

6.

Statuia lui Isus Hristos a fost scoasa din Biserica Armeneasca din Lviv si mutata într-un loc sigur. Gagik Hambaryan, lector la Universitatea de Stat din Erevan, a declarat ca ultima data când statuia lui Hristos a fost scoasa din biserica a fost în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial .

„Lviv a fost unul dintre cele mai mari si mai recunoscute centre ale diasporei armene înca din Evul Mediu. În Lviv erau 5 biserici, inclusiv o biserica catolica. Armenii s-au stabilit în Lviv în Evul Mediu si au jucat un rol semnificativ nu numai în dezvoltarea orasului, ci si în Polonia. Armenii au fost una dintre putinele natiuni care au permis sa fie construita o biserica într-unul dintre cele mai mari orase ale lor. Lvivul a facut parte din Polonia pâna în 1945, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial a trecut la Uniunea Sovietica si a fost dedicat Ucrainei de catre Stalin. „Chiar si în anii sovietici, Biserica armeana din Lviv si-a pastrat importanta”.

7.

Sub semnatura lui F. Eram din Shushi a aparut în 168.am un alt articol de referinta intitulat: Cum îl ucid persii pe Sayat-Nova care se roaga în Manastirea Haghpat?. Sayat-Nova a fost unul dintre reprezentantii de seama ai culturii armene. https://168.am/2022/03/06/1663312.html?fbclid=IwAR32h6LaoG_bXkOBQ2reYimeWSnPLRLAQeuZAzSjZ0ETL9fuqC9O5RqPPo8

About veteranul1