Armenesti – 25 februarie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticile si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 25 februarie 2022.

1.

Jurnalul AYP-FM din 25.02.2022 prezentat de Harout Mardirossian .

https://fb.watch/botkdC_Fe5/

2.

Sa nascut pe 25 februarie 1865 la Shapin Garahisar , Andranik Ozanyan    , figura a miscarii armene de eliberare nationala, comandant militar, om de stat, lider al Haydukului. A decedat în 31 august 1927 la Chico (SUA).

Merza Gyula ( Julios Mirzayan) sa nascut la Cluj pe 25 februarie 1861 si a decedat la Cluj pe 15 decembrie 1943. A fost etnograf maghiar de origine armeana ,cercetator, autor al unor scrieri pe teme turistice.
A semnat cu pseudonime ca: Ararat, Ekefalvi, Figyel?, Sinapis, Wanderer, Veridics, Za-la.

S- a nascut la Leninakan pe 25 februarie 1953, Leon Mkrtchyan    , regizor, scenarist si cameraman armean.

Amanunte pe: hy.wikipedia.org

3.

Preotul Narek Amiryan, liderul spiritual al Bisericii Apostolice Armene din Donetk si regiunea Lugansk, a spus: „Nu stim numarul exact de populatie armeana care traieste aici, deoarece teritoriul provinciilor Donetk si Lugansk este împartit. Majoritatea armenilor au ramas de partea Ucrainei, în acelasi timp multi armeni s-au mutat în Rusia. Armenii de aici au scazut, dar vor fi în jur de 7-10 mii de oameni”.

4.

Gampr este un câine al Muntilor Armeni de mii de ani si ramâne un obiect de mândrie pentru poporul armean. Este câinele care are statutul de rasa nationala a Armeniei.

Gampr este un câine mare si puternic, cântarind aproximativ 50 kg si având cel putin 60 cm la greaban cu dimorfismul sexual obisnuit – câinii sunt ceva mai mari si mai grei decât catelele.

Gampr este o ras? „natural?” de câini care îsi are originea în Tinuturile Armeniei. Acest tip de câine a fost r?spândit pe întregul Tinut Armenesc în timpuri preistorice, dovada fiind petroglifele g?site în diferite regiuni, atât în ????Anatolia de Est (Turcia), cât ?i în Republica Armenia.

5.

Exceptional articolul lui Tatev Hovhannisyan editor pentru Europa si Eurasia pentru proiectul OpenDemocracy Tracking the Backlash, intitulat:”Unde a fost revarsarea de empatie cand tara mea era in razboi?” Este evident ca marile puteri actioneaza numai si numai dupa interesele lor. Toti armenii ar trebui sa citeasca articolul.

https://www.opendemocracy.net/en/odr/ukraine-russia-war-armenia-azerbaijan-nagorno-karabakh-where-was-empathy/

 

About veteranul1