Armenesti -23 februarie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticile si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti -23 februarie 2022.

1.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 23 februarie.

La 23 februarie 1987 la Stepanakert,Vazgen Ovyan ( Vazgen Ohanjanyan), poet, prozator, dramaturg, publicist. Sa nascut la Dashushen (Stepanakert) pe 6 ianuarie 1932 .

Combinatia dintre sfârsitul primelor litere ale numelui de familie (Ovyan) a devenit un nume literar.

 

Artur Tarkhanyan sa nascut în Leninakan (Gyumri) pe 23 februarie 1932 într-o familie de medici. A absolvit, în 1957, Institutul Politehnic din Erevan , departamentul de Arhitectura. Primele proiecte arhitecturale la care a lucrat au fost cladirile Academiei Nationale de Stiinte si Teatrul Dramatic din Gyumri. A decedat la 6 aprilie 2008 la Erevan.

 

Amannte pe: hy.wikipedia.org

2.

Nu exista morti sau raniti printre armenii care locuiesc in regiunile Donetk si Lugansk, a declaratiei reprezentantului Uniunii Armenilor din Ucraina si al Episcopiei ucrainene a Bisericii Apostolice Armene. În Lugansk traiesc aproximativ 2.000-3.000 de armeni ?i în Donetk aproximativ 25.000 de armeni. Exista scoli duminicale armene si uniuni de tineri care functioneaza in aceste comunitati, precum si Uniunea culturala si educationala „Renasterea”. Biserica armeana a Sfintei Cruci este situata in Makiivka.

https://youtu.be/C_qBk8Q6S3s

3.

Cel mai recent roman al lui Vahe Berberian, „Diary of a Dead Man” are 260 de pagini ?i îl duce pe cititor într-o odisee bântuitoare, de la furnirurile perfecte din Los Angeles pâna la darâmaturile ?i haosul Alepului sfâsiat de razboi ? i catacombele mucegaite. ale României, oferind o poveste sfâsietoare prevestitoare a vremurilor noastre actuale. „Fiecare scriitor vrea în cele din urma sa scrie cartea pe care vrea sa o citeasca. Diary of a Dead Man este cartea pe care mi-am dorit mereu sa o citesc”, spune Berberian, despre al treilea roman al sau, pe care la scris in engleza. „Este o munc? de iubire ?i mi-am pus inima ?i sufletul în ea.”

Vahe Berberian este dramaturg, pictor, comedian si regizor. Sa nascut la Beirut pe 11 iulie 1955.

 

 

 

4.

Un articol interesant, intitulat “Locul de nastere al vinului” gasiti pe:

https://thecritic.co.uk/the-birthplace-of-wine/

5.

Presedintele interimar al Republicii Armenia, Alen Simonyan, a semnat un decret privind numirea unui ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Lituania.Acesta este Hovhannes Igityan, politician,nascut la 14 aprilie 1960 la Hadrut.

6.

La Campionatul European Individual de Sah vor lua parte 7 jucatori de sah din Armenia.Acestia sunt: ????Gabriel Sargsyan, Samvel Ter-Sahakyan, Robert Hovhannisyan, Hayk Martirosyan, Mamikon Gharibyan, Manuel Petrosyan si Shant Sargsyan.

Anul acesta, Campionatul European Individual de Sah are loc la Bre?ice, Slovenia. Va incepe pe 26 martie si se va incheia pe 7 aprilie. Se compune din 11 runde si se desfasoara conform sistemului elvetian.

Fondul de premii este de 100 de mii de euro, din care primul loc va primi 20 de mii, al doilea – 15 mii, iar al treilea – 10 mii de euro.

7.

Jurnalul AYP-FM din 22.02.2022 prezentat de Hasmig PAPAZIAN. https://fb.watch/bku79U4IP9/

8.

Jurnalul AYP-FM din 23.02.2022 prezentat de Hasmig PAPAZIAN.    https://fb.watch/blMKKNSSbK/

About veteranul1