Armenesti – 20 februarie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticile si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 20 februarie 2022.

1.

Adunarea si Senatul Statului California, in comun, au hotarat ca 24 aprilie 2022 sa fie recunoscuta drept „Ziua de Comemorare a Statului California a celei de-a 107-a aniversari a Genocidului Armenesc din 1915–1923”.

2.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 20 februarie.

Sa nascut la 20 februarie 1907 la Vanadzor (Gharakilisa), Hovhannes L. Mamikonyan,  critic literar , doctor în stiinte filologice.A decedat pe 30 octombrie 1970 la Erevan.

La 20 februarie 1988, autoritatile din Regiunea Autonoma Nagorno Karabakh si-au anuntat oficial intentia de a parasi RSS Azerbaidjan , si au trimis micile lor la Erevan si Baku , dând astfel startul miscarii Karabakh.

A murit la 20 februarie 2007 la Istanbul, Zahrat (Zareh Yaltizjian) , poet , scriitor, doctor. Sa nascut la Istanbul pe 10 mai 1924.

Amannte pe: hy.wikipedia.org

3.

Ministrii de externe ai Armeniei si Arabiei Saudite au discutat despre perspectivele stabilirii relatiilor diplomatice.

Nu au existat relatii diplomatice intre Armenia si Arabia Saudita de la prabusirea URSS din cauza sprijinului Riadului pentru pozitia Baku in conflictul din Karabakh.

La sfârsitul lunii octombrie 2021, pentru prima data în istoria tarii, un reprezentant oficial al Armeniei (fostul presedinte Armen Sarkissian) a efectuat o vizit? în Arabia Saudita.

4.

Uluitor! Nu stiu daca a mai procedat la fel, in lume, vreun ambasador. Ambasadorul Japoniei în Republica Armenia, domnul Masanori Fukushima, cânta imnul Republicii Armenia. Domnul Masanori Fukushima este la post din anul 2021. https://youtu.be/ZQmnFf5Y6VM

5.

Sportivii armeni sunt axati , în special, pe sah, lupte, haltere ,box, gimnastica. Ma tot întrebam dar în tenis mai sunt jucatori activi? La recentul Turneu International de la Doha rusul Karen Khachanov a fost înfrânt de spaniolul Roberto Bautista Agut. Acest jucator care evolueaza pentru Rusia, Karen Khachanov, este de origine armeana.

Bunicul tatalui lui Karen este armean,iar bunicul matern este pe jumatate armean. De-a lungul timpului, numele de familie a fost transformat din Khachinyan în Khachanov. Strabunicul lui Karen a fost fortat sa-si paraseasca locul natal in timpul Genocidului. Karen declara ca se considera armean si rus deopotriva, pentru ca sangele acestor doua popoare imi curge in vene. Karen Khachanov este pe locul 30 în clasamentul Asocia?iei Profesioniste de Tenis (ATP). El a câstigat 4 turnee sub auspiciile Federatiei Internationale. Este medaliat cu argint la cea de-a 32-a editie a Jocurilor Olimpice de vara de la Tokyo. Cele mai bune rezultate ale tenismenului rus cu radacini armene au fost în 2019, când a ajuns în sferturile de final? de la Rolan-Garros ?i în 2021, în sferturile de finala de la Wimbledon.

6.

Canalul TV american „Newsy” a relansat programul de stiri „The Why”, care este gazduit de Tatevik Aprikyan, armeanca/americana. În decurs de o ora, gazda atinge probleme sociale, culturale si politice.

Tatevik s-a nascut la Erevan, parintii ei s-au mutat la Seattle când ea avea 5 ani. Aprikyan vorbeste armeana, rusa si franceza.

7.

A disparut dintre noi,Vachik Mangasaryan actor bine cunoscut pentru rolurile sale din popularele seriale “Agents of S.H.I.E.L.D. Marvel”, “NCIS- Los Angeles , The Mentalist, etc.

Vachik Mangasaryan s-a nascut în Iran în 1943. În 1966, la vârsta de 23 de ani, s-a mutat în Statele Unite.

8.

Baku nu era un oras azerbaigian nici macar la sfârsitul secolului al XIX-lea, sustine expertul armean din Iran Vardan Voskanyan.

„În ciuda faptului ca, spre deosebire de dictatorul de la Baku, care declara zi de zi ca Erevan este un „oras azerbaigian”, niciunul dintre liderii armeni nu a sustinut vreodata ca Baku este un oras armean, dar adevarul este ca nu era un oras azerbaigian nici la sfârsitul secolului al XIX-lea”.

„La acea vreme, în acest oras al persilor caucazieni (Tats) existau mai multe populatii vorbitoare de persana si armeana decât stramosii vorbitori de turca ai etnicilor azeri de astazi în asezare.

„Din aproximativ 100.000 de locuitori din Baku, doar aproximativ 40.000 erau musulmani siiti, majoritatea persi caucazieni sau tat, în timp ce armenii erau aproape 26.000”, a spus Voskanyan.

9.

Primul ambasador grec în Armenia, fostul secretar general al OCEMN, Leonidas Chrysanthopoulos, a facut o declaratie cu privire la amenintarile la adresa patrimoniului cultural armean din Artsakh.Biserica Albaneza din Caucaz a fost o biserica autonoma. A fost înfiintata pentru scurt timp în secolul al V-lea, în 705 a fost subordonata Bisericii Apostolice Armene. Alfabetul albanez a fost creat de Mesrop Mashtots, care a creat alfabetul armean în 405, iar mai târziu a creat alfabetul albanez. Prin urmare, este imposibil ca Biserica Armeneasca sa foloseasca templele albaneze în propriul beneficiu.

About veteranul1