Armenesti -15 februarie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticile si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti -15 februarie 2022.

1.Ascultati:Hasmik Baghdasaryan – Dolukhanyan – Taroni oror (Cantic de leag?n al lui Taron).

https://youtu.be/qLYGwHhnM5U

2.Journal du 15/02/2022 prezentat de Hasmig PAPAZIAN.      https://fb.watch/bbeBKhETsa/

3.Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 15 februarie.

A murit pe 7 ianuarie 2011 la Erevan ,Anahit Sargsy Bayandur , traducatoare de renume. Sa nascut pe 15 februarie 1940 la Erevan.

Rupen Sevag (Çilingiryan) sa nascut pe 15 februarie 1885 în satul Silivri, în Imperiu Otoman. A fost medic, capitan in armata otomana, poet, scriitor. A fost arestat la 24 aprilie 1915 împreuna cu alti 245 de intelectuali . A fost ucis în Çank?r? la 26 august 1915.

Sa nascut pe 15 februarie 1909 la Shushi, Arfo (Arpenik) Avetis Petrosyan   , critic literar, , doctor în stiinte filologice . A decedat la Moscova pe 23 septembrie 1985.

Sa nascut la Iasi pe 15 februarie 1851,Spiru C. Haret  , matematician, astronom si pedagog român de origine armeana, renumit pentru organizarea învatamântului modern românesc din functia de ministru al educatiei, pe care a detinut-o de trei ori. A fost membru titular al Academiei Române. A decedat pe 17 decembrie 1912 la Bucuresti.

Amannte pe: hy.wikipedia.org

4.A murit la 90 de ani,Sarky Mouradian , scriitor, regizor si prezentator TV armean . Nascut pe 15 noiembrie 1931, la Beirut, Mouradian a început sa interpreteze muzica la vârsta de 16 ani. În 1955, sa mutat la Boston pentru a-si continua studiile în muzica, apoi sa mutat la Los Angeles în 1960 pentru a-si continua pasiunea pentru film. Mouradian a adaptat cu succes romanul lui Franz Werfel din 1933,  Cele patruzeci de zile ale lui Musa Dagh  , într-un lungmetraj în 1982.Adaptarea a fost contestat? în mod repetat de guvernul turc.

Cunoscut ca „Nasul televiziunii armene din SUA”, Mouradian a stabilit una dintre primele emisiuni TV armate la Los Angeles în 1978.  Armenian Teletime  a prezentat interviuri cu diversi artisti si politicieni celebri armeni.

Societatea armeana de film a spus ca a murit pe 10 februarie la Los Angeles.

Sursa: https://deadline.com

5.Companiile cehe planuiesc sa produca avioane mici în Armenia.În perioada 8-9 februarie, ambasadorul Republicii Armenia Ashot Hovakimyan a efectuat o vizita de lucru în regiunea Olomouts din Republica Ceha . În timpul vizitei, ambasadorul Hovakimyan a vizitat companiile „TechProAviation” si „Balus Tech” din Olomouts pentru a se familiariza cu planurile lor de a produce avioane mici în Armenia. Daca se va concretiza va fi o afacere buna pentru Armenia.

6.Dupa un deceniu de cercetari meticuloase în peste 15 arhive, cartea lui Bedross Der Matossian despre masacrele din Adana din 1909 a fost publicata recent la Stanford University Press.Intitulata „Ororile Adana: Revolutie si violenta la începutul secolului al XX-lea”, cartea examineaza masacrele gemene din 1909 care au zguduit provincia Adana, situata în regiunea Anatoliei de sud a Turciei moderne, ucigând peste 20.000 de armeni .Autorul,Bedross Der Matossian este vicepresedinte, profesor asociat de istoria moderna a Orientului Mijlociu si profesor Hymen Rosenberg în studii iudaice la Departamentul de istorie de la Universitatea din Nebraska-Lincoln. De asemenea, este presedintele Societatii pentru Studii Armene.Nascut si crescut la Ierusalim, este absolvent al Universitatii Ebraice din Ierusalim.

Sursa:azbarez.com

7.Stefan Hayrapetyan va reprezenta Estonia la Eurovision Song Contest anul acesta.Stefan Hayrapetyan este un cântaret si compozitor eston. S-a nascut într-o familie de imigranti din Armenia si a început sa cânte de la o vârsta frageda. Pe parcursul carierei, Stefan a reusit sa se impuna serios pe scena muzicala.Tânarul interpret este absolvent al scolii duminicale armenesti Mashtots Tartu-Tallinn. Stefan este vocalistul cvartetului „Dvin”.Semifinalele celui de-al 66-lea Eurovision Song Contest vor avea loc la Torino (Italia), iar finala va fi pe 14 mai.

8.Singura femeie proiectant de avioane din URSS, laureata a Premiului Lenin, Elizaveta Shakhatuni, proiectarea masinilor cu aripi si asigurarea puterii aeronavelor a devenit o chestiune de viata. Elizaveta Shakhatuni s-a nascut la Erevan în 1911. Tatal ei Avetis Shakhatunyan a fost politician, iar mama ei profesoara.

Dupa ce a absolvit liceul, viitorul designer de aeronave a studiat timp de doi ani la facultatea de inginerie a Universitatii de Stat din Erevan, iar în 1930 a mers sa intre la Institutul de Aviatie din Moscova (MAI) si a fost înscrisa imediat în al doilea an.

În 1935, Elizaveta a absolvit cu onoare institut si a fost trimisa la Biroul de proiectare a aeronavelor Ilyushin ca specialist în echipamente.

În 1936, Shakhatuni a mers sa lucreze în biroul de proiectare al celebrului designer de avioane Oleg Antonov. În ajunul razboiului, cuplul s-a casatorit, iar în 1948 s-a nascut fiica lor Anna. În anii de razboi, Antonov a fost numit inginer sef al departamentului de planoare al Comisariatului Poporului pentru Industria Aviatiei, iar din 1943 a fost primul proiectant sef adjunct al lui Yakovlev.

Shakhatuni a fost, de asemenea, înscrisa în biroul de proiectare al lui A. S. Yakovlev, unde a lucrat pâna în 1945.

De asemenea , sub conducerea si cu participarea directa a lui Shakhatuni, care a fost numit „armeanul de otel”, au fost efectuate calcule de rezistenta si au fost efectuate teste de rezistenta pentru An-2, An-8, An-10, An-12, An-24, An-30, An-32, An-74. Ea detine inventia de sudare-lipire a structurii aeronavei, în urma careia durata de viata a aeronavei a crescut la 45 de mii de ore.

Pentru meritele sale, Elizaveta Shakhatuni a fost distinsa cu Ordinele lui Lenin, Steagul Rosu al Muncii, Insigna de Onoare si numeroase medalii. Ea a predat si la Institutul de Ingineri din Aviatia Civila din Kiev (KiIGA). O armeanca talentata a murit în 2011 la Kiev, la vârsta de 100 de ani. Cunoscutul designer sovietic a fost înmormântat la cimitirul orasului Berkovtsy: a fost înmormântata dupa ritul armean, iar pe mormântul ei a fost asezata o mâna de pamânt natal adus din Armenia.

About veteranul1