Armenesti – 13 ianuarie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticile si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 13 ianuarie 2022.

1.Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 13 ianuarie.

În 1866 începe s? fie publicat? revista „Sion”, organul oficial al Patriarhiei Armene a Ierusalimului.

Azerii in 1990 incep la Baku masacru impotriva populatiei pasnice armene.

In 1998 in Ucraina a fost infiintata Episcopia Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene.

A decedat in 2005 la Moscova , Harutyun Hakobyan, unul din cei mai mari magigeni ai lumii. Hakobyan a fost laureat a ?apte competi?ii interna?ionale (Colombo, Australia; Paris; Karlovy Vary;etc). A decedat la 25 aprilie Sa nascut la Erevan la 25 aprilie 1918.

Amannte pe: hy.wikipedia.org

2.Am semnalat ca pe 9 ianuarie 1924 sa nascut marele regizor Serghei Parajanov  . Teatrul si arta l-au interesat din copilarie. Fiind din Tbilisi intra la Institutul de Ingineri din oras, i se pare ca a facut o greseala si se duce la Departamentul vocal al Conservatorului din Tbilisi si in sfarsit in 1952 absolva departamentul de regie.

Parajanov si-a cunoscut prima sotie, o moldoveanca de origine tatara, Nigar, la Moscova. Povestea de dragoste a fost tragica. Fratii Nigar, dupa ce au aflat despre casatoria surorii lor, au aplicat obiceiurile patriarhale stricte ale familiilor si au aruncat fata sub tren. Ulterior, în filmele sale, Parajanov a apelat în mod repetat la tema moldoveneasc?, ca un omagiu adus memoriei iubitei sale. A doua casatorie – cu o ucraineana Svetlana Shcherbatyuk – a fost, de asemenea, de scurta durata. Dupa ce a trait cinci ani, cuplul sa despartit, dar Parajanov a mentinut relatii pâna la sfârsitul vietii cu sotia si fiul sau Suren, care sa nascut din aceasta casatorie.

Natura controversat?, complex? ?i emo?ional? a lui Parajanov se reflect? în filmele sale. Nu insist asupra filmologiei deoarece este extrem de cunoscut?. Serghei Parajanov a murit la 20 iulie1990 de cancer pulmonar la Erevan.

3.Consiliul Drepturilor Omului la ales pe ambasadorul Andranik Hovhannisyan, Reprezentant Permanent al Armeniei la Oficiul Natiunilor Unite la Geneva, ca vicepresedinte pentru 2022. În 2022, consiliul va fi prezidat de Argentina. Ceilalti trei vicepresedinti ai Consiliului ONU pentru Drepturile Omului sunt reprezentanti ai Germaniei, Uzbekistanului si Libiei.

4. O firma olandeza numita MVRDV (un acronim al initialelor numelor celor trei fondatori, Winy Maas, Jacob van Rijs si Nathalie de Vries) a alcatuit un masterplan in Valea Gagarin. Suprafata de 34.000 de hectare gazduieste 11.000 de oameni raspânditi în mai multe sate, aproximativ o treime din peisaj constând din petice de teren detinute de comunitate locala. Masterplanul MVRDV urmareste sa faca zona „mai durabila si mai diversa ecologic” prin plantarea a 10.000 de specii de plante si 12.000 de noi unitati de locuit. Nu stiu daca acest masterplan se va realiza, dar de frumos este foarte frumos. Puteti sa-l admirati pe: https://archinect.com/news/article/150294078/mvrdv-unveils-armenian-masterplan-named-after-first-human-to-orbit-earth

5.De apreciat. Dino Cinieri , membru al Adunarii Nationale Franceze, a parasit grupul de prietenie Franta-Azerbaijan. Dino Cinieri sa nascut la 9 iulie 1955 la Firminy (Loira). Dl Cinieri a remarcat ca „prin invadarea Artsakh pe 27 septembrie 2020, Azerbaidjanul a vrut s? credem ca este o simpl? problem? teritorial?”.

„Decid sa demisionez din grupul de prietenie Franta-Azerbaijan, pentru a nu sustine practice odioase care dezvaluie in mod clar dorinta de a distruge un popor, cultura si credinta lui. La 106 ani de la genocidul care avea drept scop exterminarea armenilor, istoria se repeta. Nu poate exista prietenie cu tortionarii”, a declarat Dino Cinieri.

6.Maine la Moscova ar trebui sa aiba loc intalnirea reprezentantilor speciali ai Armeniei si Turciei. Pozitia Armeniei nu este prea clara. In schimb turcii pun niste conditii , consider eu , inacceptabile si anume:

Sa implementeze imediat acordurile trilaterale încheiate la 9 noiembrie 2020;

Sa respecte integritatea teritoriala a Turciei si sa informeze despre aceasta;

Sa renunte la „acuzatiile de genocid” deoarece sa subliniat in timpul cauzei Perincek impotriva Elvetiei de la CEDO ca a fost o minciuna;

Sa puna capat dusmaniei sale impotriva Turciei si sa demonteze statuia — in provincia Shirak din Armenia — care injoseste natiunea turca (adica statuia revolutionarului si soldatului armean Soghomon Tehlirian, care la ucis pe coordonatorul genocidului armean Talaat Pa?a).

Sursa:168.am

7.În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021, 4.391 de cetateni straini au vizitat Republica Artsakh. Comparativ cu aceeasi perioada din 2020, procentul a crescut cu 45,6%, iar fata de aceeasi perioada din 2019 se inregistreaza o scadere de 89,5%.

 

8.Succes de carte. In Armenia de sarbatori cea mai vanduta carte a fost “Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul” a lui Robin Sharma, circa 15000 de exemplare. Cartea a fost tradusa si editata si in Romania.

9. A aparut Jurnalul AYP-FM din 13/01/2022 prezentat de Harout Mardirossian .

https://fb.watch/avT-0mqaow/

About veteranul1