Armenesti – 9 ianuarie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticile si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 9 ianuarie 2022.

1.Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 9 ianuarie.

Sa nascut la Alep (Siria) in 1945 ,Leon Hakoby Ter-Petrosyan   , primul presedinte al Republicii Armenia. In 1946 familia sa mutat la Erevan. A studiat la Universitatea de Stat din Erevan (Departamentul de Arheologie). Are un doctorat in stiinte filologice.

Sa nascut in 1950 la Kirivakan, Samvel Mheri Khalatyan    , dramaturg, prozator, figura culturala de marca a Armeniei.

Sa nascut in1955 la Akkalaki , Harutyun Rubeni Khachatryan   , regizor , laureat a multiple premii international, a fost director general al Festivalului de Film de la Erevan „Caisa de Aur” .

A murit in 2005 la Erevan Serghei Hambardzum Aghajanyan  , celebru compozitor armean, violonist, profesor Sa nascut la 1 septembrie 1929 la Bandare Anzali, Gilan (Iran).Sa stabilit in Armenia in 1953.

Sa nascut in 1924 la Tbilisi marele regizor de film, Serghei Paradjanov  . A murit la 20 iulie 1990 la Erevan.

Amannte pe: hy.wikipedia.org

Catedrala Armeneasca Adormirea Maicii Domnului este unul dintre cei mai vechi monumente de arhitectura religioasa. Face parte din monumentele de arhitectura ale centrului istoric al orasului Lviv – Orasul Vechi. Inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Biserica nu este doar un centru spiritual, ci serveste si ca centru cultural.

La Kamenets-Podolsk se afla Sfanta Icoana Fecioarei Maria Armeana . La ea se inchina atat armenii catolici cat si armenii ortodocsi.

 

Baroneasa Caroline Cox a declarat in cadrul unei dezbateri in parlamentul britanic ca Regatul Unit ar trebui sa asigure furnizarea de ajutor umanitar urgenta miilor de armeni stramutati de razboi , deoarece 80% din enclava istorica armeana este acum ocupata de Azerbaidjan. Cu toate acestea, armenii din Nagorno-Karabah nu au primit aproape niciun sprijin din partea guvernului britanic.

Sursa:panarmerian.net

 

 

 

 

 

 

 

About veteranul1