Armenesti – 6 ianuarie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticile si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 6 ianuarie 2022.

1.Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 6 ianuarie.

Biserica Apostolica Ortodoxa Armeana celebreaza sarbatoarea  Nasterii Domnului si a Botezului lui Iisus Hristos  .

Pâna în secolul al V-lea, toate bisericile crestine sarbatoreau Nasterea Domnului si a Bobotezei pe 6 ianuarie. Ulterior, unele biserici au început sa sarbatoreasca Sfântul Cr?ciun pe 25 decembrie. Biserica Apostolica Ortodoxa Armeneana a ramas fidela vechiului obicei si  sarbatoreste ziua de nastere a lui Hristos pe 6 ianuarie concomitent cu Botezul lui Hristos sub denumirea generala de Boboteaza  .

In 1927 sa nascut la Bucuresti David Ohanesian unul din cei mai mari baritoni romani de origine armele sale artistice a jucat in peste 2.000 de spectacole de opera, interpretând peste 40 de roluri si primind numeroase premii si distinctii .A ramas memorabila interpretarea sa. în rolul Oedip , din opera cu acela?i nume de George Enescu, care ia adus renumele de cel mai apreciat Oedip al secolului al XX-lea. A murit in 2007 la Bucuresti. Sa-l ascultam interpretand Floare verde lamâita. https://youtu.be/fP6FT2cewbI

Republica Nagorno-Karabah (NKR) a fost proclamata la 2 septembrie 1991.La 6 ianuarie 1992, parlamentul NKR a adoptat Declaratia „Cu privire la independenta de stat a Republicii Nagorno-Karabah”.

In 1198 este incoronat rege Leon al II-lea al Ciliciei. Sa nascut in 1150 si a murit in 1219 la Sis.

Amannte pe: hy.wikipedia.org

2.La sfarsitul anului trecut au aparut patru timbre postale dedicate temei “ Flora si Fauna din Armenia” .Marca postala cu valoare nominala de 230 AMD infatiseaza pe „Hemiechinus auritus” (ariciul cu urechi lungi), timbrul postal cu valoare nominala de 290 AMD înfatiseaza pe„Ommatotriton ophryticus” (Northern Banded Newt), timbrul postal cu valoare nominala de 400 AMD înfatiseaza floarea „Iris lineolata” iar timbrul postal cu valoare nominala de 450 AMD înfatiseaza floarea „Nymphaea alba” (Nufarul alb).Animalele si florile descrise. . . pe marcile postale sunt incluse in Cartea Rosie a Republicii Armenia.

                                                     

                                                 

3.Azerii fac tot ce vor ei la Shushi . Cladirile construite de armeni vor fi demolate pentru a construi un nou complex de moschei.Sase cladiri cu cinci etaje, o noua cladire a parlamentului si alte cladiri urmeaza sa fie demolate.

Sursa: news.am

4.Un nou ambasador in Federatia Rusa. Fostul ministru al Apararii al RA Vagharshak Harutyunyan a fost numit ambasador extraordinar ?i plenipotentiar al RA în Rusia. Vagharshak Harutyunyan sa nascut la 28 aprilie 1956 la Akhalkalaki (Georgia). Sunt preg?tire militare?.

Vardan Toghanyan a fost rechemat din func?ia de ambasador al RA în Rusia.

 

5.Prima întâlnire a reprezentantilor speciali ai Armeniei si Turciei va avea loc pe 14 ianuarie la Moscova.

De reamintit ca vicepresedintele parlamentului Ruben Rubinyan a fost numit reprezentant special din partea armeana, iar fostul ambasador in Statele Unite, Serdar Kilich, din partea turca.

Nu exista relatii diplomatice intre Turcia si Armenia, granita dintre cele doua tari fiind inchisa din 1993 la initiativa Ankarei. Relatiile dificile dintre tari sunt cauzate de o serie de circumstante legat, in special, de sprijinul Ankarei pentru pozitia azera in problema Karabakh si de reactia acuta a Turciei la procesul de recunoastere internationala a genocidului armean din 1915 in Imperiul Otoman.

6.Puteti asculta si revedea Liturghia patriarhala de Craciun si Boboteaza savarsita de Karekin al II lea,

Patriarh Suprem si Catolicos al Tuturor Armenilor din 6 ianuarie 2022. https://youtu.be/NFgpAlfxb2E

 

 

 

 

 

 

 

 

About veteranul1