Armenesti – 5 ianuarie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticile si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 5 ianuarie 2022.

1.Stiu cate ceva despre Armenia. Astazi am aflat ca presedintele Armeniei Armen Sarkissian este pasionat de fotografie. pe twitter au aparut niste fotografii superbe sub titlul:„Ararat în ceruri…”.FOTO pe:https://verelq.am/hy/node/101045?fbclid=IwAR1AuCmUZ9kUIT-7LUrIjjztdMmHOWQ_rAq1FKKSS4mn2PPAlJVEw

2.Campionatele armene de sah masculin si feminin vor incepe pe 12 ianuarie. Turneul se va desfasura la Casa de sah Tigran Petrosyan si va dura pana pe 23 ianuarie. Campionatul masculin va avea loc pentru a 82-a oara. La turneu vor lua parte Samvel Ter-Sahakyan, Shant Sargsyan, Hayk Martirosyan, Manuel Petrosyan, Arman Pashikyan, Hovhannes Gabuzyan, Zaven Andriasyan, Tigran Petrosyan, Tigran Harutyunyan, Arman Mikayelyan, David Shahinyan si Mamikon Gharibyan.
Mariam Mkrtchyan, Susanna Gaboyan, Maria Gorgyan, Anna Khachatryan, Astghik Hakobyan, Asya Edigaryan, Mariam Avetisyan, Veronika Khachatryan, Narine Gasparyan ?i Nare Arakelyan vor lupta pentru titlul de campioana a celui de-al 77-lea campionat feminin.
Campionii Armeniei din 2021 sunt Susanna Gaboyan si Hovhannes Gabuzyan .

3.Generalul-maior Grigory Hayrapetov, fost sef al Serviciului de Securitate de Stat al Serviciului de Securitate Nationala, a murit pe 1 ianuarie in apartamentul sau, la varsta de 55 de ani. Banuim ca de batranete, deorece nu se dau alte detalii. Grigory Albert Hayrapetov, sa nascut la 18 martie 1967.

Din 1991 pân? în 2018, Grigory Hayrapetov a fost responsabil de securitate celor trei presedin?i ai Armeniei: Levon Ter-Petrosyan, Robert Kocharyan, Serzh Sargsyan precum ?ia primul-ministru Nikol Pashinyan.

La 15 octombrie 2019, Hayrapetov a fost eliberat din func?ia de sef al Serviciului de Protectie de Stat al NSS.

În septembrie 2006 i sa acordat Medalia de gradul I Serviciile Patriei pentru servicii deosebite în asigurarea securit??ii patriei, precum ?i pentru curajul în îndeplinirea îndatoririi sale oficiale.

A servit în armata sovietic?. A absolvit cu onoare academiile Serviciului National de Securitate si Serviciului Federal de Securitate Rus.

Pentru profesionalismul sau exceptional, retinerea, moderatia si impartialitatea sa, el a fost mereu apreciat de liderii si colegii din tara, precum si de colegii din Rusia, CSI, SUA, UE si alte tari. O intrebare ramane: a murit de batranete?

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Sursa:www.aniarc.am

4.Un videoclip comic la Campionatul Mondial de Sah Blitz de la sfarsitul anului trecut. Jucatorul tarii gazda in varsta de 18 ani, Pawel Teclaf, a facut o greseala grava care la costat partida disputata cu jucatorul armean Tigran L. Petrosian. Ce a urmat? https://twitter.com/i/status/1476872386221944834

5.Un nou succes al baritonului Navasard Hakobyan. Tânarul bariton Navasard Hakobyan (sa nascut in 1998 la Kotayk) a câstigat premiul I la concursul international VIRTUAL al Programului Tinerilor Cântareti de Opera. Premiul I la concursul feminin a fost câstigat de soprana Hyunju Moon din Coreea de Sud. Câstigatorii au primit un premiu în bani de 2.500 USD. Alte premii au fost câstigate de cântareti reprezentând SUA, Argentina ?i Mongolia.

Pe 13 decembrie, informasem deja ca Navasard Hakobyan a câstigat primul loc la concursul international Premier Opera Foundation desfasurat la New York.

Felicitari din nou pentru primirea unui astfel de premiu.

Sa-l ascultam . https://fb.watch/aiQkjU08B2/

 

6.Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 5 ianuarie.

A murit in 1908 la Moscova, Smbat Shahaziz (Shahazizyan) poet, publicist si pedagog. Sa nascut in 1840 la Ashtarak.

Sa nascut în 1910 la Shushi, Garegin Bes (Sarinyan), prozator, dramaturg, traducator. Un decedat în 1986 la Erevan.

Sa nascut in 1936 la Tbilisi , Pavel Hovhannes Arsenov , actor si regizor. A murit in 1999 la Moscova.

Amannte pe: hy.wikipedia.org

 

7.Campionatele europene de sah rapid pentru juniori au avut loc la Novi Sad, Serbia, în perioada 27-29 decembrie.

Emin Ohanyan a participat la Campionatul Under-16 si a ocupat locul intai. Reprezentantul Romaniei, Stepanescu Nicodim-Cosmin sa clasat pe locul sase. La Campionatele europene de sah blitz si rapid au participat 450 de copii din 29 de tari.

8.Jurnalul AYP-FM din 05 ianuarie 2022 prezentat de Hasmig PAPAZIAN

https://fb.watch/albHBFcijm/

About veteranul1