Armenesti – 4 ianuarie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticile si unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti – 4 ianuarie 2022.

1.Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 4 ianuarie.

Sa nascut la Moscova in 1966 , Tigran Keosayan ,regizor, actor si scriitor. Este fiul regizorului si compozitorului Edmond Keosayan si a actritei Laura Gevorkyan.

Amannte pe: hy.wikipedia.org

2.Sah. Armenia se afla pe locul 10 in clasamentul actualizat FIDE din 156 de federatii de sah.Rusia ramâne lider urmata de SUA, China, Ucraina, India, Franta, Azerbaidjan, Ungaria, Spania.
Lista 100 a celor mai puternice jucatoare de sah le include pe campioana europeana Elina Danielyan (loc 34), Anna M. Sargsyan (75) si Lilit Mkrtchyan (78). La masculin in top 100 Armenia este reprezentata de Gabriel Sargsyan (locul 57), Hrant Melkumyan (96) si Karen Grigoryan (100). Printre primii 100 de tineri sahisti nascuti in 2002 si ulterior, scoala armeana de sah este reprezentata la fete de Mariam Mkrtchyan (21) si Anna Khachatryan (75), iar la baieti de Shant Sargsyan (10), Mamikon Gharibyan (71) si Artur Davtyan (82).

In clasamentul marilor maestri nascuti dupa 1992 conduce Rusia cu 37, urmata de India – 35, SUA- 19, China – 17 ?i Ucraina – 15, Armenia si Germania cu 11.

3.Iran Airtour a începutul pe ruta Teheran-Erevan-Teheran începe cu 1 ianuarie a acestui an.

Zborurile vor fi operate cu o frecventa de doua ori pe saptamâna – în zilele de marti si sâmbata.

4.Fizicienii armeni dezvolta un aparat respirator compact, neinvaziv si usor de utilizare, care poate fi folosit acasa pentru pacientii aflati in stadiul initial al infectiei cu coronavirus, cand plamanii nu sunt inca grav afectati si pacientul poate respira singur.

Un grup de fizicieni condus de Grant Khachatryan, Ph.D. în Fizica ai Matematica, în cadrul unui grant în valoare de 2 milioane de drame, a creat o esan?ie de laborator al aparatului, a dezvoltat un program special de calculator ?i în prezent asamblat? primul prototip care poate fi pus în produc?ie, dac?, desigur, clinica încercarile raspund asteptarilor oamenilor de stiinta.

5.Jurnalul AYP-FM din 01.04.2022 prezentat de Hasmig PAPAZIAN. https://fb.watch/ajT9fHw-aB/

 

6.Ce se mai intampla in Armenia. O lege care interzice comerciantilor cu amanuntul si restaurantelor sa expuna public tigarile si alte produse din tutun (inclusiv tigarile electronice) publicului larg a intrat in vigoare la 1 ianuarie. Interzicerea fumatului în restaurant ?i alte unit??i publice de alimenta?ie (atât în ????interior, cât ?i în aer liber) va intra în vigoare din 15 martie.

Covid 19. 1.660.256 de vaccinuri au fost administrate pana la 2 ianuarie în Armenia. 944.784 sunt prima doza si 714.685 sunt a doua doza.

7.Potrivit agentiei de presa TASS Armenia, Maldivele si Seychelles sunt cele trei destinatii de top pentru turistii rusi in aceasta iarna. Rusii calatoresc ai in Republica Dominicana , Insulele Caraibe, Emiratele Arabe Unite, Iordania si Maroc. Au rusii bani , adica ruble, nu gluma!

 

 

 

 

 

 

 

 

About veteranul1