Armenesti-2 ianuarie 2022

Atentie! Din cauza editorului de text uneori nu se pot scrie diacriticile ?i unele semne gramaticale. Revin si dupa corectura din pacate.

Armenesti-2 ianuarie 2022.

Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 2 ianuarie.

A murit in 1826 la Moscova , Hovakim Lazaryan , scriitor, figura de marca a miscarii armene de eliberare nationala. Sa nascut in 1743 la Isfahan (Iran).

Sa nascut in 1976 la Paz Campos Trigo (Sevilia,Spania), Paz Vega cunoscuta actrita spaniola care a jucat rolul Nunik din filmul care are ca subiect genocidul armean “Lark Farm”. In 2002 actrita sa casatorit cu un venezuelean Orson Salasari cu care are trei copii Orson,Avun si Lennon.

Amannte pe: hy.wikipedia.org

2.In ziua de azi din ce in ce mai putine persoane utilizeaza marcile postale pentru scrisori. De aceea autoritatile postale din intreaga lume pun in circulatie marci postale care sa atraga prin colorit, peisaj, etc. O marca postala de exceptie prin ineditul ei , fluorescent, a introduces in circuitul postal Armenia.Posta armeana a pus in circulatie o colita dedicata Anului Nou si Craciunului. Colita are un format unic, deoarece cladirea ceasului Republicii Armenia si inscriptia engleza „La multi ani” incepe sa straluceasca in intuneric, iar numarul „2022” infatisat in partea dreapta devine vizibila.

3.Statistica. Aeroportul international Zvartnots a prezentat statisticile traficului de pasageri pentru 11 luni din 2021, indicând o mare emigrare din Armenia. Numarul total de pasageri care au zburat spre Zvartnots din ianuarie pana in noiembrie a fost de 1,055 milioane de persoane, iar numarul de pasageri care au parasit Armenia – 1,124 milioane de persoane. Apare un “deficit” de 69.000 de persoane. Oare unde sau fi plecat? Si mai ales se vor intoarce?

4.Au fost anuntate premiile Asociatiei Nationale pentru Studii si Cercetare Armeneasca (NAASR), Dr. Sona Aronian 2021. Cartile premiate sunt: Stephen Badalyan Riegg-Rusia’s Entangled Embrace,

Marc David Baer – Sultanic Saviors and Tolerant Turks si Nareg Seferian pentru traducerea romanului Mayda ( ????? ) de Srpuhi Dussap.

 

 

 

 

 

 

 

 

5.Remarcam din nou “grija” autoritatilor pentru conservarea unui monument istoric al armenilor si astazi ar trebui sa fie si al turcilor deoarece se afla pe teritoriul ei . Este vorba despre biserica Sfantul Stefan aflata in Municipiul Muradiye (Berkri ) din Van, ce dateaza dupa turci din secolul XVII, dar de fapt originea ei este din anul 1251.

 

 

 

 

 

6.Cauta Ungaria sa se spele de pacate? – Guvernul ungar a donat Armeniei 100.000 de doze de vaccin împotriva coronavirusului .Oricum gestul este de apreciat.

7.Nu trebuie sa ne miram de ce armenii pleaca la munca in strainatate si in mod deosebit in Rusia. Din datele prezentate de „Sputnik Orientul Mijlociu” cu referire la Banca Mondiala si Organizatia Internationala a Muncii rezulta ca Armenia ocupa primul loc din tarile fostei Uniuni Sovietice în ceea ce priveste somajul. Somajul în Armenia în 2020 a fost de 20,2% (locul 7 in lume). Pe locul doi se afla Georgia cu 12,1% somaj, urmata de Ucraina cu 9,5%. Azerbaidjan este pe locul 9 cu 6,3% (locul 96 in lume). Cea mai scazuta rata a somajului, conform scalei de rating, este în Turkmenistan – 4,4%. Surprinzator Moldova se situeaza pe penultimul loc cu 4,7%.

8.De la 1 ianuarie, vânzarea pungilor din polietilena este interzisa în Armenia, la cumparaturi se vor folosi fie pungi de pânza, fie de hârtie. Scopul este de a reduce riscurile catastrofale pe termen lung pentru mediu. Polietilena este un material de lunga durata. Rezista foarte mult timp în natura, dureaza sute de ani pentru degradarea sa finala, iar în caz de ardere, aceasta substanta produce gaze daunatoare sanatatii umane. Vezi: https://youtu.be/5sqKvghHMyA

About veteranul1