Armenii din India. Episodul 1
Armenii au cutreierat lumea in lung si lat. Si inca mai cutreiera daca iau de exemplu pe onoratul meu fiu care a ajuns in vreo 75 de tari. Interesant este faptul ca au ajuns acolo unde ,parca, nu te asteptai. Asa se pare ca au ajuns si in India la Chennai. Ati auzit de aceasta localitate? Poate ca acum la geografie asa se denumeste Madras. Orasul este locuit de peste 7 milioane de locuitori. Comunitatea armeana trebuie sa fi numarat multe suflete din moment ce la 1547 a reusit sa construiasca o biserica. Si astazi biserica armeana este recunoscuta ca monument istoric. Un armean , Khoja Petros Voskan Velijanyan, a construit aici podul cu mai multe arcade pester raul Sariar. Si se intampla acest lucru in 1725/1726. Exista o strada armeana in Chennai/Madras.
Ashkhen Khachatryan este membru al uneia dintre singurele cinci familii armene supravietuitoare din Chennai.
Cele cinci familii se aduna la Biserica Armeneasca din George Town in fiecare an in ziua de Craciun. Salutarile „Shnorhavor Amanor ev Surb Tsnund” (La multi ani si Craciun fericit) sunt schimbate. Se bat clopotele — se trag cele sase frânghii agatate în clopotnita (una pentru fiecare) si incepe slujba. „Predica din Armenia are loc la 10 dimineata si se asculta online”. „În Armenia, aprindeam o lumânare în timpul slujbei de seara din 5 ianuarie, o aduceam acas? ?io lasam s? arda pe to?i zilele de Craciun.” Cu toate acestea, deoarece comunitatea este atât de mic? aici, nu exist? pastori disponibili pentru îndeplinirea slujbei în Chennai.În schimb, preo?ii din Kolkata (vechea denumire era Calcutta) – caminul celei mai mari comunit??i armene din India – vin la Chennai în noiembrie pentru a tine slujba anual?.
Dupa aceea, mergem cu totii la pranz acasa la cineva”, spune Ashkhen, care, in calitate de gazda, adora sa pregateasca supa tanapur pe baza de iaurt, piperata cu coriandru; Gata , un aluat pufos umplut cu un amestec de nuci tocate; pilaf de orez cu fructe uscate; si vin rosu. „Nu mâncam carne de Craciun”, spune ea.
Totusi multe traditii armenesti sunt pierdute in aceasta ora?, unde probabil copiii nu vor vedea niciodata un Craciun cu zapada – „În copilarie ni se spune ca Dzmer Papik (bunicutul de iarna, cum este numit Mos Craciun) vine sa viziteze copiii pe 31 decembrie. , împreuna cu nepoata lui, Dzyunanushik (fata de zapada)”, spune ea. Aceasta traditie este retraita azi, aici la Centrul de Cultura Rusa, care organizeaza un program pentru copiii comunitatii ruse in ultima saptamana a lunii decembrie. Ea adauga: „Vreau ca si copilul meu sa creasca crezând în acest basm.”