Armenesti-22 decembrie 2021

Atentie! Din cauza editorului uneori nu se pot scrie diacriticile si unele semne gramaticale.

Armenesti-22 decembrie 2021.

1.Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 22 decembrie.

Sa nascut in 1882 la Shosh Arsen Terteryan critic literar armean, doctor in stiinte filologice, academician, profesor. Un decedat în 1953 la Erevan.

A murit in 1941 la Erevan Hakob Hovhannisyan profesor, fondator al catedrei de biochimie la Institutul Medical din Erevan. Sa nascut in 1875 la Shushi.

A murit în 1972 la Erevan Mkrtich Armen , poet, prozator, traducator . Sa nascut in 1906 la Alexandropol.

Amannte pe: hy.wikipedia.org

2.La Teatrul de Opera si Balet din Erevan va avea loc pe 23 decembrie premiera cu Spargatorul de nuci al lui Ceaikovski . Nu este o stire deosebita, dar ma atras titlul in armeana Marduk-Jarduk pe care nu stiu sa-l traduce mot a mot.. Poate ma ajutati sa ma clarific.https://youtu.be/YzPR4lyQPLA

3.Unul din marii violoncelisti al lumii, armeanul Narek Hakhnazaryan a fost invitat sa concerteze la Amsterdam in celebra sala Royal Concertgebouw Concert Hall. Cum in Romania nu prea sunt sperante sa-l audiem va propun un video. În interpretarea lui Narek Hakhnazaryan putem asculta „Musical Pilgrimage” al lui Alexey Shor cu Malta Philharmonic Orchestra condusa de Sergey Smbatyan . https://youtu.be/brNej5iMyK8\

4.Presedintele rus Vladimir Putin ia conferit ambasadorului Armeniei in Rusia, Vardan Toghanyan, Ordinul Prieteniei pentru marea sa contribuie la consolidarea relatiilor ruso-armene.

 

5.A aparut ziarul AYP-FM din 22.12.2021 prezentat de Hasmig PAPAZIAN

https://fb.watch/a2Ku0P7OqE/

6.Oficiul Înaltului Comisar pentru Afacerile Diasporei din Armenia lanseaza un Centru de Repatriere si Integrare pentru a coordona mai bine sprijinul guvernului pentru repatriate.Programul este condus de Margaritei Baghdasaryan. Obiectiul ar fi ca pana in 2050 Republica Armenia sa aiba 5 milioane cetateni. Atingerea acestui obiectiv ar necesita ca 60.000 de armeni din diaspora sa se mute in Armenia in fiecare an. Ma intreb caror armeni din diaspora se adreseaza de fapt programul? S-ar stabili in Armenia persoane de varsta a treia care beneficiaza de pensie buna in tarile de unde ar proveni. O a doua categorie ar fi armenii din diaspora in putere care s-ar reintoarce din tarile unde au gasit de lucru si ar fi motivate de salariile din Armenia. Si ultima categorie ar reprezenta-o armenii cu starea financiara ce ar dori sa investeasca in Armenia. Personal imi este greu sa cred ca va fi atinsa aceasta tinta desi ar fi de dorit. Cum mai mult ca sigur nu voi prinde anul 2050 doresc succes actiunii Oficiului Înaltului Comisar pentru Afacerile Diasporei.

7.Îngerii cântatori. Sfat minunat si minunat

Mare si Minunata Taina
Ce a
aparut astazi, Pastorii sa cânte împreuna cu îngerul meu , Evanghelia
Casei lumii.
Un nou rege sa nascut in
Betleem
, fiilor oamenilor, binecuvântati-va,
caci El sa nascut pentru noi:
Cea mai mare parte a pamântului ceresc era
acoperit cu scutece,
Neparasindu-si tatal, S-
a asezat cu sfânta vaduva.

Este imnul binecuvântarii de Craciun.

Autorul este Sf. Movses Khorenatsi.

8.Daca nu v-ati procurat inca vin pentru Anul Nou si Craciun si aveti ceva banuti , Vine and Wine Foundation din Armenia a infiintat sau platforma de vanzare online pentru vinuri armenesti la  www.winesofarmenia. magazin  . Site-ul este disponibil în trei limbi: engleza, franceza, germana. Platforma prezinta 56 de vinuri armenesti produse de 21 de companii. Odata cu lansarea magazinului online  www.winesofarmenia.store , un centru comun de depozitare si logistica pentru vinurile armenesti a fost deschis la Berlin, Germania. De aici, vinurile armenesti vor ajunge fara obstacole la consumatorii europeni in cateva zile la cel mai accesibil pret.

9.In urma victoriei lui Malena, Armenia va gazdui Junior Eurovision Song Contest 2022. „Ca urmare a negocierilor cu Uniunea Europeana de Radiodifuziune, a fost confirmat ca Armenia va gazdui Junior Eurovision anul viitor. Trebuie sa ne pregatim cu totii pentru acest eveniment de amploare de mâine deja. Avem nevoie de sprijinul fiecaruia dintre noi aici. Ei bine, bine ai venit în Armenia”, a scris Hovhannes Movsisyan. Directorul executiv al Televiziunii Publice din Armenia. Locul si data desfasurarii Junior Eurovision 2022 în Armenia vor fi stabilite în lunile urmatoare.

 

About veteranul1