Armenesti-20 decembrie 2021

Atentie! Din cauza editorului uneori nu se pot scrie diacriticile si unele semne gramaticale.

Armenesti-20 decembrie 2021.

1.Dupa succesul deosebit, de ieri, obtinut de Malena la Eurovision Junior este cazul sa nu reamintim ca in 1988, 20 decembrie, Charles Aznavour a lansat la televiziunea franceza celebrul de acum cantec “Pour toi Armenie”. Muzica ii apartine lui Georges Karvarents, iar cuvintele lui Charles Aznavour. La lansare au participat 87 de cantareti francezi. Dupa cutremurul din 7 decembrie 1988 din Armenia cuvintele cantecului au sunat ca o imbarbare. Iata prima strofa:

Izvoarele tale se vor deschide iar,
Zilele tale bune se vor intoarce,
Dupa iarna, dupa iad,
Pomul vietii se va inradacina pentru tine –
Pentru tine, Armenia.

Puteti reasculta cantecul in interpretarea lui Charles Aznavour pe: https://youtu.be/_pv3dIbf-hI

O alta interpretare din 2014 este in versiunea armeana , interpretare care la emotionat profund pe Charles Aznavour. Se poate asculta pe: https://youtu.be/he0oZRKq0lU

2.Pro memoria. Evenimente petrecute in ziua de 20 decembrie.

Sa nascut in 1864 la Derbent (Daghestan) Stepan Egizarov cantaret de opera, bas-bariton. A absolvit Seminarul Lazarian. Un decedat în 1938.

A murit în 1934 la Leningrad Nicholas Marr. Nu este clar daca este georgian sau armean sau scotian. Se stie ca tatal sau a fost scotianul Scott James Marr, iar mama sa a fost Aghafia Mugalariayi. Oricum pentru armeni este o figura importanta deoarece ca arheolog a facut primele excavatii la Ani. A studiat lucrarile lui Yeghishe, Yeznik Koghbatsi, Ghazar Parpetsi, Mkhitar Gosh. Studiile sale dedicate lucrarilor lui Movses Khorenatsi, Anonymous (Sebeos), Hovhannes Kozern, Shota Rustaveli si altii sunt de o importanta deosebita. Marr a descoperit importanta bibliografiei armenesti in restaurarea editiilor originale ale monumentelor scrise in asirio-greaca. Sa nascut in 1864 la Kutaisi.

 

3.Lacul Erevan este poluat cu peste 12.000 de tone de gunoi. Acest lac este un lac artificial de acumulare situate in vestul Erevanului. Este alimentat de raul Hrasdan. Municipalitatea Erevan si-a anuntat intentia de a curata lacul, dar lucrarile nu au început înca.

Sursa+FOTO:civil.am

4.Wizz Air a lansat zborul Vilnius-Erevan-Vilnius pe 19 decembrie. Zborurile vor fi operate de doua ori pe saptamâna, în fiecare miercuri si duminica. Nu realizez ce a determinat compania Wizz Air sa faca aceste zboruri. In Lituania se spune ca traiesc vreo 2500 de armeni, iar in Letonia ar fi 5000 si in Estonia 2200. Important este ca Armenia are o noua legatura aeriana.

5.Ierusalimul este in pericol sa ramana fara populatie crestina. In 1922 in perioada Imperiului Otoman crestinii reprezentau 10% din populatie iar astazi procentul este de numai 2%. Ce sa mai spunem de armeni!?

6.Am trait cu impresia ca rodia nu este numai un fruct drag armenilor, dar ca si productia de rodii in Armenia este foarte, foarte mare. Aflu acum ca Armenia nu se situeaza in primele 10 tari producatoare de rodii din lume. Prima tara este de departe India cu aproximativ 2,5 milioane de tone, urmata de “prietena ei” China cu 1,6 milioana de tone, iar pe locul trei ar veni Iranul cu un milion de tone. Apoi vin Turcia, Afganistan, SUA, Irak, Pakistan, Siria ?i Spania. Armenia chiar importa rodii din Iran. Banuiesc ca in Romania rodiile provin de la turci.

 

 

 

 

 

About veteranul1