VETERANUL1 LA PRAGA CU OMNIA TURISM-ETAPA 7

In a saptea zi a excursiei ne-am despartit de grup. Am fost la Manastirea Melk de mai multe ori si de asemenea am facut si Defileul Dunarii. Grupul a plecat pe la 7h30. Am inteles ca nu s-a patruns in manastire deoarece era o coada mare la bilete. Ghidul a propus sa faca o optionala la Mayerling sau Austerlitz, dar nu a avut succes. Asa se face ca in aceasta excursie nu s-au facut optionale. Ba ,mai mult nici oprirea pentru masa la Sankt Polten nu a mai avut loc. Tot grupul a dorit intoarcerea la Viena cat mai repede. Se pare ca pe 12 au fost in oras si fiecare a facut ce a dorit. La ora 20 au fost preluati de autocar si au mers in Prater. Era inca zi, cativa au mers cu roata, dar tur de noapte, ioc.

  Noi , veteranii , am luat micul dejun in liniste, am cutreierat prin frumosul parc al hotelului si apoi am plecat la Viena.

 

 

 

 

 

 

 

La cinci minute de hotel este capatul tramvaiului 49 . In prealabil am luat de la o tutungerie un bilet de zi in valoare de 7,60 euro (o calatorie costa 2,20 euro). Va recomand sa procedati astfel intrucat automatele din tramvai mai pun probleme. Tramvaiul 49 a facut pana la Teatru (Burg-theater) 35 de minute. Scopul nostru era sa vizitam Primaria. Pe la 11h eram in foaierul de primire, dar singurele vizite erau programate pentru ora 13. In acest hol erau zeci, daca nu sute, de pliante cu diverse informatii despre Viena si imprejurimi. Erau persoane care culegeau la greu pliantele respective si nu erau romani. Daca avem timp de pierdut, hai in parcul cu trandafiri (Volksgarten). Trandafirii bestiali ca intotdeauna, care de care mai frumosi.

In fata templului lui Tezeu o orchestra formata din tineri mai mari si mai mici incanta auzul celor ce se aflau in park . Era o orchestra de suflatori.

Totdeauna am fost surprins de apetitul celor mici si mai ales al fetelor de a canta la alamuri. Am cotizat modic si eu pentru placuta auditie.  Ne indreptam pasii spre primarie, luam o cafeluta   de la baruletul in aer liber din interiorul cladirii Primariei.

Un pont, desi Viena are toalete publice   aproape la tot pasul e bine sa stiti ca la primarie exista o toaleta moca. Se apropie ora unu si o doamna ghid face putina ordine, englezii(adica strainii) la stanga si vorbitorii de germana la dreapta. Surprinzator grupul german a fost mai mare cu mult decat grupul “auslanderilor”. Sunt aparate pentru ascultarea informatiilor in alta limba puse gratuit la dispozitie. Intram in cladirea Primariei pentru a face un tur de vreo ora. Trecem prin salile in care isi desfasoara activitatea alesii primariei, sali de festivitati, scari monumentale, vitralii, lampadare, etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Circuitul a fost gratuit. Merita sa faceti cunostinta cu primaria Vienei. Sa credem ca un astfel de tur va fi organizat si la primaria orasului Bucuresti?

Cald, luam un metrou si plecam sa vizitam muzeul tramvaielor. Aici avem o surpriza neplacuta. Am intrebat pe o tanti vanzatoare de la tutungerie cum ajung la muzeu. Am primit un raspuns neasteptat, nu pot sa dau nicio informatie, refuz sa dau vreo indicatie, intreaba la taxi.  Foarte curios mi s-a parut. Am fost de mai multe ori in Viena si am umblat prin toate colturile , dar niciodata nu mi s-a refuzat o informatie, cat de banala parea ea. Tot raul spre bine, asa am aflat ca limba romana a ajuns limba de circulatie, cel putin europeana. Iesind din tutungerie dau peste un nene care imediat imi arata cum sa ajung la muzeu. Informatiile au fost date in limba romana. La capatul Vienei si la capatul Pragai se vorbeste romana. Concluzia e clara…

Ajungem la caseria muzeului, intram, dar nu am intrat si in ziua potrivita. Muzeul este inchis, dar caseria este deschisa si plina de lume care cumpara suveniruri. Vienezii au avut ideea ca intr-un vechi depou de tramvaie (parca identic cu cel din Dudesti sau Victoriei) sa organizeze un muzeu al tramvaielor care s-au preumblat prin Viena. Daca nu am vazut muzeul, am trecut strada si ne-am instalat la masa restaurantului unde iau masa vatmanii. Glumesc, desigur. Ceva specialitati vieneze ne-au fost oferite si le-am savurat cu multa placere. Iesim in lumea buna, luam acelasi tramvai 49 si directia hotel. Mai facem ceva targuieli la un supermarket situat tot la capatul tramvaiului si deci la 5 minute de hotel. Maine trebuie sa ne trezim devreme, deoarece se intra la Schonbrunn la ora 8.

About veteranul1