VETERANUL1 LA PRAGA CU OMNIA TURISM-ETAPA 6

Azi, 25 mai, parasim Praga si ne indreptam  spre Viena. Nu inainte de a vizita Castelul Konopiste . Ghidul stransese banii de intrare, 320 coroane, iar agentia Omnia Turism aranjase intrarea pentru ora 9. De regula la castel vizitele incep la 10. Plecam pe la 7h30 si dupa vreo 50 de kilometri sosim in parcarea castelului. De 50 coroane luam un minicar si hopa sus la castel. Liniste totala. Nea Jean intra la tratative. Un paun ne prezinta penajul sau.

 

Doi tineri parca treziti din somn ne preiau pentru vizita. Vizita nu dureaza mai mult de o ora. Castelul dateaza de pe la 1280.

Ce retinem din vizita!? Zeci de mii de trofee de vanatoare: urs, cerb, vulpe, cocos de munte, etc.,etc. Nu poti sa le retii. Salile castelului au fiecare cate o soba de teracota diferita in special la paleta coloristica. Nu ni s-a permis fotografierea in interior, asa ca atasez un mic filmulet edificator preluat de pe youtube:www.youtube.com/watch?v=Cvr2HGsBHik , dureaza vreo 5 minute. Castelul are un tarc pentru ursi, cam ca la Berna (“pour les connaisseurs”), dar fara urma de urs.

Se pare ca au murit si in condittile de azi nu mai este permisa inchiderea ursilor in acest tarc. Coboram si cutrieram pe aleiile parcului si ne indreptam spre autocar.

La 12 o luam din loc. Intram pe autostada, dar la un moment dat dam de un blocaj major cu numai 500 de metri inainte de a coti spre Jihlava. Mai cu banda de urgenta, mai cu ajutorul celorlalti participant la trafic, conducatorii nostri auto ne scot din impas. Trecem pe langa cel mai vechi oras minier din Cehia, Jihlava (poate il stiti dupa numele german Iglau), si ne indreptam catre vestita vama ceho-austriaca. De fapt aici este un fost duty free , inglobat acum intr-un mare parc de distractii pentru copii. Facem un popas pentru realimentarea grupului. Aglomeratie mare. Se poate plati si in euro si chiar primi rest in aceeasi valuta. Dupa o ora ,taras grapis, o luam spre Viena. Granita ceho-austriaca Hate- Kleinhaugsdorf parca nici nu a existat. Toata lumea este grabita pentru ca in Viena se face o seara in Grinzing. Ajungem pe la ora 18 in Viena facem turul traditional al ringului vienez Observatorul astronomic, Opera, Muzeul de Arta, Piata Maria Tereza, Parlamentul, Primaria, Universitatea, Burgtheatre, Roata Mare din Prater , Sediul ONU, Turnul Dunarii, traversarea Dunarii . Abatere de la program nu se face oprire la Prater. Cei care au luat cina in Grinzing urmau sa faca un tur by night al Vienei. Nu l-au mai facut. In sfarsit ajungem la un hotel,Rosen Europahaus, situat la marginea Vienei, dar legat cu centrul orasului.

Mai multe amanunte in episodul urmator.

About veteranul1