VETERANUL1 LA PRAGA CU OMNIA TURISM-ETAPA 5

Astazi mergem la Castelul Karlstein. Cativa raman in Praga. Ceilalti plecam pe la 8h30. Castelul este in apropierea orasului Praga, asa ca intr-o ora suntem la fata locului. Castelul este cum e si firesc construit pe un deal. Deci luam o trasura cu doi cai voinici si primii dintre noi scot din buzunar 150 de coroane per capita si hai la deal.

Altii au apelat la un fel de maxitaxi si au dat 100 de coroane. Alti cativa au ramas de caruta pentru ca a doua trasura a venit cam la 20 de minute. Sus pe deal e o casa, adica un castel.

Se cunoaste ca de abia s-a deschis sezonul. Dezordine in organizarea turistilor dupa o limba de circulatie internationala. Doi dintre noi au prins un grup german si fara sa ezite s-au bagat intre ei. Restul nu a avut ce sa faca pentru ca timpul acordat de ghid, desi suficient pentru vizita, trecea si trebuia sa ne intoarcem. Castelul este vechi, construit la 1348. Destul de usor se observa structura acestuia. In partea de jos este Palatul Imperial, apoi remarci doua turnuri, Turnul Marian si Turnul Mare.

Ar mai fi si Turnul Fantanii in care am fost si noi. Au realizat o fantana cu o adancime de circa 80 de metri, dar nu au dat de apa, si atunci au sapat o galerie pana la un izvor pentru a capta si a asigura apa celor ce traiau in castel.

Un punct nevralgic daca privim lucrurile sub aspect militar. Cel mai pacaliti am fost noi cei care am crezut ca Omnia Turism va face rezervarile necesare pentru vizita intregului Castel. Din ce motiv nu au facut-o nu stiu. Poate din cauza costului biletului de intrare, 330 coroane si a numarului permis de vizitatori atasati unui ghid.

Cu aceasta nerealizare ne intoarcem la Praga pentru timp liber pana la ora 20 cu punct de intalnire acelasi pod Cechuv. Noi urcam pantele Letenske Sady si patrundem in parc. Alei curate, umbra, tineret. Admiram de la departare Kramárova Vila, bine pazita, unde locuieste primul ministru al Cehiei. 

Trecem pe la Pavilionul Hanavsky sa vedem ce perspectiva se deschide asupra orasului.

Incetisor pe alei si ne oprim la Metronom, fieful tineretului. Aici era inainte statuia lui Stalin. Era o statuie care le batea pe cele din URSS din punct de vedere al dimensiunilor si greutatii si se pare ca era „cea mai cea” din intreaga lume. Din cate stiu au aruncat-o in aer, dar pe piedestalul ei au construit un fel de pendul, azi cunoscut sub numele de Metronom.

Perspectiva asupra Orasului de Aur a ramas aceeasi, adica magnifica. Pendul se leagana, tinerii stau la baza lui si isi leagana si ei picioarele. Strabatem parcul pana la capat si mergem la Sv.Antonin, o biserica impozanta ,dar mai putin cunoscuta de romani.

Cel mai interesant lucru il reprezinta rosa nordica, oarecum deosebita de cele existente in bisericile catolice.

Iesim din nou la caldura, mergem pe malul Vltavei, trecem podul Stefanicuv, aruncam o privire spre insula Svatnice, si ajungem in cunoscuta Namesti Republiky.

Luam metroul spre hotel, in drum ciugulim ceva la restaurantul Arter. Mancare buna, bere buna. Maine este zi lunga, ajungem la Viena.

About veteranul1