VETERANUL1 LA PRAGA CU OMNIA TURISM-ETAPA 4

Marti,24 mai, la 8h30 plecam spre noi destinatii mai mult sau mai putin cunoscute. Ghidul ne anunta o schimbare de program. Mergem intai la Karlovy Vary si apoi la Dresda. Pentru cei care ar fi vrut sa intre prin muzeele din Dresda acest lucru a constituit un dezavantaj. Dar nu a protestat nimeni si ca atare a ramas cum a vrut domnul Jean Ghita. Noi mai fusesem la Dresda si cunosteam ceva din colectii, iar ca sa faci Dresda ca lumea ai nevoie de cateva zile.

Deci, hai la Karlovy Vary . Grupul este insetat si atunci facem un popas la magazinul unei fabrici de bere din Krucovice. Aici preturile sunt mici, difera mult fata de cele din magazinele cehesti ca sa nu mai vorbim de restaurante. Asa ca autocarul, de fapt cala lui s-a umplut de lazi cu bere de diferite soiuri. Ca veni vorba Cehia are cateva marci de bere renumite si cunoscute in intreaga lume , cum ar fi : Plzen, Gambrinus, Staropramen sau Budvar. Ei nu si-au adaptat numele berii dupa numele actionariatului. Si fac bere cu traditionalul hamei. Pe langa Krucovice erau hectare intregi cultivate cu hamei. Dupa vreo ora plecam la Karlovy Vary  (unii ii mai spun inca Carlsbad) unde ajungem la 12. Stam aici doua ore. Autocarul a intrat in parcare, iar de acolo un autobuz pus cu gratie si gratis la dispozitia vizitatorilor de autoritatile locale, ne-a dus in statiune in 5 minute. Karlovy Vary  este cea mai cunoscuta statiune din Cehia si una din cele mai renumite din lume. Pacat ca romanii nu stiu sa-si valorifice potentialul turistic si ma refer aici la Baile Herculane cu nimic mai prejos decat Karlovy Vary. In  statiunea ceha puhoi de lume, alcatuit in special din betivi. Beau astia pe rupte si mai indeamna si pe altii sa o faca. Toti cu cani specifice locului trag la masea.

Va dati seama ca este vorba despre cura de ape minerale. Daca nu bei, atunci trebuie sa mananci napolitane. Vand comerciantii un soi de napolitane care mie mi se pare ca difera de cele cunoscute in Romania, mai mult prin forma. Oricum un bun prilej pentru ghid de pune grupul la cheltuiala la un magazin unde era ca acasa.

 

Si daca nu iti plac napolitanele poate esti atras de bitterul cehesc Becherovka. O statiune plina de viata cu restaurante pline, hoteluri pompoase si multe telecabine. Locuitorii de aici spun ca in Karlovy Vary sunt 134 locuri de interes. Nu stiu cate am vazut, dar statiunea merita tot respectul.

 

 

 

 

 

 

 

Acelasi autobuz care ne-a adus la venire ne duce in parcare. Ne suim in autocar si o luam spre Dresda. Trecem pe langa orasul Most (aici se afla o biserica ortodoxa ridicata in memoria ostasilor romani care si-au jertfit viata pentru eliberarea Cehiei in al doilea razboi mondial), ajungem si la o granita parasita si  aproape imposibil de detectat si la 17 descindem in Dresda. Ce poti sa faci in Dresda la aceasta ora, mai nimic zic eu. Muzeele celebre ale orasului erau inchise, asa ca nu ramane decat sa faci o plimbare prin centru, Opera, Castelul Zwinger, biserici, dar si o impunatoare moschee.

Cum totul este vazut pe afara, cel mai practic este sa mananci ceva la mall. Dupa masa putina odihna pe malul Elbei nu strica.

Vasale de croaziera sunt pline. Trebuie sa remarc faptul ca germanii au reusit sa reconstruiasca orasul (ca de altfel si alte orase din Germania) aproape de la zero. Britanicii si americanii au bombardat fara mila in al doilea razboi mondial un oras care nu prea avea tangenta cu inzestrarea armatei germane. Si dupa toate astea au „beneficiat” si de supravegherea trupelor Armatei Rosii. Ororile razboiului.

O tulim pe la 19h30, trecem alta granita parasita si la 22 suntem la hotel. Am remarcat pe autostrada un convoi cu doua tancuri nemtesti, nu stiu ce tip erau, dar ca aspect mult mai masive decat tancul roz de la Brno. Maine mergem la Castelul Karstein.

About veteranul1