VETERANUL1 LA PRAGA CU OMNIA TURISM-ETAPA 3

Hotelul Pramen este un hotel bun, amplasarea lui la capatul orasului ar constitui o problema.

De bine, de rau cam la 10min. se afla penultima statie de metrou, Rajka Zahrada, pe traseul galben/linia 3 in directia Cerny Most. Atentie! Cand veniti din oras (daca nu folositi autocarul) iesiti din statia de metrou si o luati la dreapta, traversati o intersectie semaforizata, mergeti inainte tot pe dreapta, treceti un pod si veti vedea hotelul pe stanga. La iesirea din metrou am solicitat informatii si le-am primit in limba romana. Metroul costa 24 de coroane si biletul se obtine de la un automat care da si rest. Nu merg bacnote. Am stat 4 nopti la Parmen. Hotelul este situat langa un parc si chiar hotelul are un teren mare cutreierat de iepuri. In programul agentiei se afirma ca optional pot fi asigurate 4 cine la un pret mai mult decat rezonabil, 24 euro. Este o poveste, ghidul a facut tot ce s-a putut pentru ca sa nu existe astfel de solicitari. In principiu cred ca a avut dreptate, hotelul neavand restaurant propriu,   luand in considerare si sosirea zilnica tarzie la hotel nu prea era posibila asigurarea unei cine calde. Micul dejun acceptabil si destul de bogat la preturile achitate de Omnia Turism pentru cazare. Langa hotel sunt cateva restaurante micute cu mancare buna si cu bere si mai buna. Am scris mai mult decat suficient despre hotel, e timpul sa trecem la desfasurarea programului.

Pe la 9 , grupul este pregatit de plimbarea prin Praga. Strabatem orasul si urcam spre Hrad. Se observa cozi la intrare pentru ca sunt verificari de securitate. Parasim autocarul la manastirea Strahov.

Urmeaza ca la ora 20 sa ne intalnim la podul Chehuv. Intrucat am fost de multe ori la Praga am decis sa facem alt traseu si deci am parasit grupul.

Grupul a facut sub coordonarea ghidului traseul obisnuit:Manastirea Loreta,Catedrala Sf. Vit, Ulita de Aur, Ambasada Romaniei, Cartierul Mala Strana, traversare Podul Carol, Orasul Vechi (Piata Primariei, Ceasul cu Sfinti), cartierul evreiesc din Praga si Vaclavske Namestie . La ora 16 a fost o croaziera pe Vltava, urmata de timp liber, iar la 20 intoarcere la hotel. Ar fi trebuit sa se faca o seara pragheza, dar ghidul a declarat ca autoritatile cehe au interzis astfel de manifestari din cauza terorismului. Cei care platisera au primit banii inapoi.

Grupul nostru de doua persoane s-a indreptat spre colina Petrin. Toata zona de la manastirea Strahov la colina Petrin alcatuieste un imens parc, bine intretinut. Multa lume se plimba, lua masa sau juca fotbal. Am ajuns si la Paris , de fapt la Turnul Eiffel, desi nu am parasit Praga. Cehii cu mai multi ani in urma au construit un turn de observare, o copie redusa a celebrului turn parizian.

La cativa pasi dam de templul budist. Daca memoria nu ma inseala aici fusese ceva similar cu panorama de la Borodino sau Waterloo. Acum era un labirint al oglinzilor si multa buna dispozitie din partea tineretului amator de “senzatii tari”.

De pe colina Petrin se deschide o frumoasa panorama a orasului.

 

 

 

 

 

 

 

O luam spre funicular, platim la aparat 24 de coroane per bucata veteran si coboram in Mala Strana. Este un funicular nou, diferit fata de cel vechi.

La baza coada mare la urcarea pe Petrin. Iesim pe strada si mergem la biserica Panna Maria Vitezna unde se afla o celebra statuie a Pruncului Isus, executata din ceara, poate nu atat de valoroasa din punct de vedere artistic, dar foarte frumos imbracata cu straie populare (se schimba periodic). Se spune ca este facatoare  de minuni si de aceea atrage numerosi pelerini.

Cald, extrem de cald. Ne indreptam pasii spre malul Vltavei si ne odihnim pe o banca.

 

 

 

 

 

 

Multa lume cu hidrobiciclete.

Veselie mare la carciumi. Traversam Vltava pe podul din fata cladirii vechi a Teatrului National si admiram podul Karol.

Pe ostrovul Strelecky se ajunge acum cu ascensorul, bineinteles pus la dispozitie de municipalitate gratuit. Turistii se plimba cu masini de epoca.

Trecem la umbra pe langa cladirea noua a teatrului si incet, incet ajungem pe Vaclavske Namestie. Ne mai uitam in dreapta si stanga si intram la metrou. Ajungem cam in 40 de minute. Maine vom ataca Dresda si Karlovy Vary.

About veteranul1