Veteranul1 la Maxim

Cine este Maxim? Maxim este un celebru restaurant din Paris. Se afla pe strada Royal la numarul 3, strada ce face legatura intre Piata Concorde si Piata Madeleine. Probabil ca ati trecut pe aici cand ati vizitat Parisul. Dar la Maxim ati fost? Ieri fiind 1 decembrie, zi plina de semnificatii pentru toti romanii, satul de politica de peste zi, am decis sa-mi petrec seara la Maxim. Ei, nu chiar la Maxim, ci la Opera Nationala unde era in program Vaduva vesela, celebra opereta a lui Lehar si a carei actiune se petrece, in actul trei, la Maxim. Opereta a beneficiat de regia, dar si de aportul literar al lui Andrei Serban. Un spectacol costisitor cu multi interpreti si balerini veniti in special de la Opera din Iasi. Trei acte s-au desfasurat conform conceptiei lui Andrei Serban in trei ore si jumatate in loc de doua ore conform conceptiei autorului/compozitorului Franz Lehar. Andrei Serban a reusit sa transforme opereta intr-un fel de show politic, adaugand texte fara legatura cu subiectul si mai ales cu muzica  operetei. Acest fapt a condus la o durata excesiva si mai ales in actul trei spectacolul a devenit plictisitor. Dupa mine Andrei Serban a ratat acest spectacol din punct de vedere muzical. Cred ca ar fi facut mai bine daca ar fi scris o piesa de teatru intrucat are certe aptitudini scriitoricesti. Cu muzica este cu totul altceva. Pacat, mare pacat.

Interpretii au beneficiat de microfoane, ceea ce a condus la o sonorizare excesiva daunatoare muzicii. Poate ca volumul vocilor era prea mic si de aceea a fost necesara un adaos la tehnica vocala. Nu vreau sa spun mai mult. Din punct de vedere actoricesc au fost la inaltime. Baletul a beneficiat de traditionala prietenie romano-chineza avand in componenta multe balerine de origine chineza. Daca Andrei Serban s-ar fi limitat numai la textul libretului original ar fi fost poate o realizare mai mult decat onorabila, nu exceptionala. Asa spectacolul a devenit din Vaduva vesela, Vaduva trista.

Publicul meloman bucurestean asteapta de mai multi ani ca spectacolele de opereta sa fie din nou pe scenele orasului. Pe acest lucru s-a bazat si Andrei Serban, pe dorinta melomanilor de a revedea un spectacol de opereta. Recunosc am luat teapa. Spectacolul lui Andrei Serban nu se adreseaza iubitorilor de muzica. Nu cred ca pe scenele teatrelor de opera din strainatate ar fi regizat in acelasi mod.

About veteranul1