Veteranul1 la Marea Caspica cu Omnia Turism-Episodul 13

Astazi este ultima zi pe care o petrecem in Armenia. Hotelierii au organizat bine micul dejun, punand bucatele pe o masa comuna, dar nu au mai servit nimic din bucataria armeneasca. Plecam spre manastirea Geghard. Drumul plin de gropi a necesitat la un moment dat coborarea din autocar. Mare problema drumurile astea, ne intalnim cu ea si in Romania.

Manastire a fost construita dupa anul 1200, dar prezenta calugarilor in zona dateaza cu mult inainteIMG_9997. Numele manastirii inseamna „sulita”. Se spune ca un soldat, Longhin, a impuns coasta Mantuitorului aflat pe Cruce cu un „geghard” . Aceasta sulita se afla astazi in muzeul manastirii Echmiadzin .

IMG_9987

 

 

 

 

 

IMG_9983IMG_9986

 

 

 

 

 

IMG_0001IMG_0002

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0007

Un grup de artisti ne incanta cu suavele melodii armenesti. Profit de situatie si invat sa cant la „duduk”. Dudukul este cel mai cunoscut instrument popular din Armenia.

IMG_0012

Ne indreptam spre complexul Garni. Templul pagan (roman) de aici este construit din bazalt, o roca vulcanica aflata la indemana. Pozitia sa este pe malul unei vai a tumultosului rau Azat, la 100 metri inaltime fata de albia raului.

IMG_0038IMG_0029

 

 

 

 

 

 

IMG_0016

 

Ne intoarcem la Erevan si ne indreptam spre manastirea Echmiadzin . Aceasta manastire este principala manastie a lumii crestine armene. Aici este sediul Patrirhiei Armene si al Catolicosului ,patriarhul tuturor armenilor. Un loc magnific. Biserica desi mica este o bijuterie. Pacat ca am stat putin aici.

IMG_0053IMG_0054

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0055

IMG_0056

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0058

IMG_0061

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0057

Timpul trece repede si pana la Vardzia, in Georgia, sunt vreo 250 de kilometri. Nu ar fi mult, dar starea drumului nu permite o deplasare rapida a autocarului. Trecem prin Gyumri, al doilea oras ca marime al Armeniei. Aici se afla sediul unei biserici armene de rit catolic. Sunt cam 12000 de credinciosi de acest rit, care recunosc suprematia Papei.

Urcam pe un platou cu vanturi mari si cu temperatura scazuta. Granita armeana, Bavra,  pare parasita. Practic numai vreo doua automobile au trecut granita. Trecem repede si intram in vama georgiana,  Ninotsminda. Aici se construieste un punct vamal modern. Plecam spre cazarea ce se afla la o ferma bio. Ne prinde noaptea, dar hotelierii au trimis o masina care sa ne ghideze. Pe la 11 suntem cazati si surpriza , hotelierii ne ofera o cina gratuita cu produse bio obtinute din ferma lor, inclusiv vinul casei.

About veteranul1