Veteranul1 la Chisinau cu Omnia Turism. Episodul 3

Pe 31 august ne despartim de Cernauti si plecam spre Cetatea Soroca. Nu inainte de a ne delecta cu un mic dejun imbelsugat. Nu uitati recomandarea noastra, o cazare la hotel Bucovina. Am uitat sa mentionez ca are si doua parcari, una in fata si alta in spatele hotelului.

Deci ora 8h30 ii dam drumul spre vama Ucraina Moldova. Initial , conform programului excursiei , trebuia sa facem vama la Mamaliga si apoi sa mergem pe ruta Briceni-Edinet. Domnul Nicu, conducatorul auto, a aflat ca drumul spre Mamaliga este foarte prost si atunci am mers putin si prin tinutul Herta si am facut vama la Ocnita. Credeti ca drumul a fost mai bun? Rinichii au fost incercati la greu. Drum cu denivelari, neintretinut, si fara grupuri sanitare. Din acest motiv pentru o distanta relativ scurta, circa 130km ne-au trebuit ore bune de mers cu autocarul. Am ajuns in vama ucraineana la 12h. In 35 de minute vamesii si-au facut treaba si trecem in vama Republicii Moldova, pe numele ei Ocnita. Aici fratii nostri de peste Prut au analizat cu multa atentie pasapoartele noastre, asa ca am reusit sa iesim din vama pe la ora 14.

Drum execrabil pana la Soroca. Cu toate aceste am remarcat autocare de linie ce efectuau cursele Chisinau Moscova si Chisinau Praga. Ba unele autocare erau cu din cele cu etaj de 70 de locuri. Facem un drum de 100km in doua ore. Nimic interesant de vazut pe traseu. Ghida se chinuie sa citeasca ceva despre Soroca. Un ghid extrem de prost pregatit cel putin din punct de vedere hai sa zic turistic. Cele mai bune comentarii au fost de tipul „am intrat in Soroca” sau „am iesit din Soroca” sau dupa ce citea un indicator rutier „mai sunt x kilometri” (aceste „informatii turistice” au fost valabile pe tot parcursul excursiei). Desi am fost in multe excursii cu ghid, nici pe departe nu ma gandeam ca in anul de gratie 2017 poti sa ai parte de un ghid atat de slab pregatit. Si ca sa inchei, nici la capitolul organizare nu a excelat de loc. Ca sa citez un clasic in viata: „GHINION”. La intrarea in Soroca „admiram” palatele unor romi, palate ce le bat pe ale noastre, cel putin din punct de vedere vizual. Acoperisuri cu cupole aurite de parca ar fi lacase de cult.

Oprim la Cetatea Soroca, vremea in continuare foarte frumoasa si calda. Mirosuri grele in jurul cetatii. Moldovenii deverseaza in apa Nistrului toate dejectiile.

Alergam repede la casele de schimb pentru ca ghidusa ne-a comunicat ca dupa o atenta analiza a site-ului cetatii ca ne trebuie lovele la intrare. Ne intoarcem la intrarea in cetate si descoperim ca o putem vizita moca intrucat este sarbatoare, Ziua limbii romane. Cetatea este destul de bine intretinuta, dar e micuta, fara santuri de aparare.

 

 

 

 

 

 

 

De sus din cetate luam in vizor apele Nistrului si orasul Soroca.

 

 

 

 

 

 

 

 

Intalnim in Soroca si primii cersatori, destul de insistenti si obraznici.

Plecam spre Orhei dupa discutii gramaticale cu doamna ghida care interpreta litera programului in maniera proprie. In program era scris, citez:

„Deplasare pe ruta Orhei (popas in centru) la Chisinau”. Dupa opinia domniei sale popasul nu era la Orhei ci la Chisinau inainte de cazare.

Plecam spre Orhei, unde ajungem pe la 18h30. Soseaua a fost de nota 10, mai tineti minte povestea cu aici sunt banii dumneavoastra, ei aici era vorba despre bani americani cu care s-a reabilitat soseaua, in fapt s-a facut din nou. Ciudati americanii, la moldoveni au facut o sosea cu banii lor, iar la noi nu au putut sa faca o sosea cu banii nostri. Oprim in centru la statuia lui Vasile Lupu.

Si la Soroca si la Orhei limba romana pare a fi la ea acasa. Despre ce nu am vazut si care ar merita atentia noastra, ca de obicei la concluzii.

Plecam spre Chisinau, trecem pe langa Cricova, si nea Nicu n-are de lucru si spune: in fata Tiraspol, ghida a luat imediat microfonul si ne-a anuntat victorioasa: in fata Tiraspol. Bineinteles ca soferul nostru mucalit a facut un spirit de gluma avand in vedere prestatia ghidusei. Era clar pentru toata lumea, mai putin pentru ghida, ca in fata este Chisinaul. La un colt de cotitura luam cu noi ghidul moldovean mai bine zis roman in persoana doamnei Emilia. Doamna Emilia un ghid citit si cult ne-a facut imediat o prezentare a Chisinaului si a Moldovei. Doamna Emilia o veterana si la propriu si la figurat a celor ce gandesc si vorbesc romaneste din Republica Moldova. Trei puncte s-au desprins din istorisirile domniei sale, si anume: a) Moldova lui Stefan cel Mare si Sfant este rupta in trei bucati, una la Ucraina, una la Romania si una desigur la Republica Moldova; b) In timpul cand era Romania Mare, jandarmii romani au batut cetatenii din acest teritoriu, lasand o impresie negativa, impresie ce domina si astazi in ciuda multor lucruri bune facute de tara mama Romania; c) Romania a gresit in momentul in care a recunoscut Republica Moldova.

In jurul orei 20 suntem in parcarea hotelului Cosmos.

Intamplarile din Chisinau in episodul 4.

 

About veteranul1