Veteranul1 in Delta Dunarii cu Karpaten Turism. Etapa 6

Veteranul1 in Delta Dunarii cu Karpaten Turism. Etapa 6.

Suntem pe 29 septembrie la Ismail si ne pregatim sa-l asaltam. Oraselul are cam 75.000 de locuitori si este cel mai mare port ucrainean la Dunare. Poate primi si nave maritime. De la Ismail pana la Marea Neagra sunt 80 de kilometri, iar pana la Odesa sunt 192 de kilometri. Este legat feroviar de Kiev si Odesa. Viteza trenurilor nu o depaseste pe cea din tara noastra. Pentru Odesa faci 6 ore, iar pentru Kiev peste 12 ore.

Avem la dispozitie autocarul numarul 4 cu o simpatica moldoveanca pe post de ghid.  Ne explica intr-o dulce limba romana cam tot ce ar trebui sa aflam despre oras. Vechea vorba „ca omul sfinteste locul” se adevereste din plin aici. Primarul orasului pune un accent deosebit pe curatenie, incat chiar te miri ca este posibil sa nu vezi peturi si hartii pe jos.

Ismail a avut o istorie zbuciumata. Prin secolul XIV facea parte din Principatul Moldovei, dar sa nu uitam ca la 1486 Stefan cel Mare a inceput sa plateasca tribut turcilor, ceea ce a facut ca Moldova sa fie sub protectorat turcesc. Hartile mentioneaza zona ca facand parte din Imperiul Otoman. Turcii au construit la Ismail o cetate din care practic nu se pastreaza nimic, inafara dc o moschee fara minaret. Razboaiele dintre rusi si turci au facut din Ismail o minge de ping pong, cand era sub stapanirea rusilor, cand sub stapanirea turcilor. Soarta a facut ca vremelnic Ismailul sa revina la patria mama Romania, dar cel de-al doilea razboi mondial a dus la trecerea orasului la rusi si in prezent la ucrainieni. Desi se spune ca populatia de origine romana este in jur de cinci procente, totusi mai intalnesti vorbitori de limba romana.

Deosebit de apreciat aici este generalul Alexandr Suvorov care a cucerit la un moment dat cetatea Ismail , iar in onoarea lui in centrul orasului este deschis un mic muzeu.

La Ismail s-a nascut compozitorul , muzicologul si dirijorul roman Gavril Musicescu. Ca un fapt divers acesta este bunicul  scriitorilor Ionel Teodoreanu si Alexandru O. Teodoreanu (Pastorel). Tot aici s-au nascut generalul Arthur V?itoianu, fost prim ministru al Romaniei si Ioan Chirila, jurnalist si scriitor sportiv.

Ghida ne-a condus la Moschee.

Aici se afla un muzeu cu o Panorama luptelor pentru cucerirea cetatii, ceva similar, dar in mic, cu Panorama de la Borodino de la Moscova.

 

 

 

 

 

 

Ne intoarcem in oras si oprim la Catedrala „Acoperamantul Maicii Domnului”.

Marea majoritate a turistilor romani sunt dornici sa vada unul din cele mai importante obiective ale orasului si anume piata, care aici nu se cheama bazar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne despartim de grup si in timpul liber ramas vizitam catedrala care pastreaza inca si influenta romana asupra edificiului, coloanele si gardul inconjurator, si muzeul Suvorov. Intam si noi putin in piata doar pentru ca aici se afla singura toaleta publica din centru.

 

In scuarul de langa catedrala se afla statuia lui Suvorov, inainte fusese a regelui Ferdinand. Sa observati ceasul din turnul catedralei, ora 4 este scrisa IIII, in loc de IV.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne reintoarcem la catedrala pentru imbarcare in autobuz si intoarcere pe vas. Peste drum de catedrala se afla un grup statuar ce reprezinta harta Afganistanului. Este un monument inchinat memoriei celor cazuti pe teritoriul acestei tari.

In port vedem din nou biserica Sf. Nicolae, ocrotitorul marinarilor.

La ora 13 suntem la bordul navei Dnieper Princess pentru ca se fac operatiunile vamale. Nu am vazut niciun granicer. Nimeni nu a controlat cabinele si lucrul cel mai important nu a fost afectata siguranta alimentara, adica a icrelor negre si rosii cumparate din belsug de amatori.

Comandantul ne ofera posibilitatea sa vizitam puntea de comanda si ne ofera un pahar de sampanie de adio la Panorama Bar. La restaurant beneficiem de o cina de gala.

Plecam spre Fetesti. Maine vom vizita Constanta.

 

About veteranul1