Veteranii mai pleaca si ei…

junko-tabei-1Celebra alpinista japoneza Junko Tabei. a facut o ultima ascensiune spre cerurile inalte. La varsta de 77 de ani a decedat pe un pat de spital. Va mai aduceti aminte de o rasunatoare ascensiune pe Everest din anul 1975? A fost prima ascensiune a unei alpiniste pe cel mai inalt varf al planetei. Alpinista cu pricina a fost japoneza Junko Tabei care a reusit aceasta performanta la 35 de ani. A infrant conceptiile vremii despre rolul femeii in societate si avalansele Everestului.

Junko Tabei s-a nascut la 22 septembrie 1939 in localitatea Miharu (la 230 km de Tokio) si a trecut in vesnicie pe 20 octombrie 2016 . A studiat limba engleza la Universitatea Showa. A inceput mersul pe munte la 10 ani sub indrumarea unui profesor. Prima ascensiune a fost pe Muntele Nasu ( 1916 m ). La alpinism a trecut in 1962.

Dupa o pregatire minutioasa si destul de lunga echipa feminina japoneza si-a atins tinta pe 16 mai 1975 prin Junko Tabei . Echipa a urmat ruta primei ascensiuni pe Everest, cea urmata in 1953 de Tenzing Norgay si Edmund Hillary.

Ascensiunea fetelor nu a fost lipsita de peripetii , la inceputul lunii mai 1975, o avalansa le-a surprins in tabara de la 6300m. Alpinistele si Sherpasii lor au fost ingropate sub zapada. Junko Tabei si-a pierdut cunostinta timp de 6 minute. Acest lucru nu a impiedicat-o ca 12 zile mai tarziu sa atinga varful. Un fapt mai putin cunoscut , in timpul ascensiunii a fost obligata sa traverseze o “icy knife-edge ridge” ( e mai clar in engleza) si a fost cu o parte a corpului pe zona chineza si cu cealalta parte pe zona nepaleza, practic a fost o borna de granita.

everest_resize

Desi a fost prima femeie pe Everest, cronologic a fost a 36-a persoana care a reusit aceasta performanta. In acele timpuri chiar era o performanta.

La 28 iunie 1992 a devenit prima alpinista care a reusit sa finalizeze “Seven Summits” urcand pe cele mai  inalte sapte varfuri ale celor sapte continente.

Cea mai mare dorinta a alpinistei a fost sa urce pe cel mai inalt varf din fiecare tara. A reusit acest lucru in 70 de tari.

A fost o mare prietena a nepalezilor si o luptatoare impotriva “bulevardelor” tip Everest sau Manaslu.

junko-tabei-2

 

Veteranii mai pleaca si ei…

 

About veteranul1