Se inchide “bulevardul” Everest?

Autoritatile nepaleze lanseaza un nou proiect cu reguli stricte pentru ascensiunile pe optmiari. Nu stiu daca aceasta forma deveni obligatorie sau agentiile de turism alpin comercial, grav afectate de regulament, vor avea castig de cauza si vor modifica regulamentul prin punctele sale esentiale.

Principalele prevederi sunt:

Sa incep cu o veste proasta pentru veteran. Niciun veteran in varsta de peste 75 de ani nu mai poate participa la ascensiuni pe optmiari. Interesant este faptul ca erau doi alpinisti de peste 80 de ani care doreau sa stabileasca recordul de varsta pentru o ascensiune pe Everest, nepalezul Min Bahadur Sherchan si japonezul Yuichiro Miura.

Nu se face nicio referire la persoanele sub 16 ani, care aveau interdictie pentru aceste ascensiuni. Sa fi gasit nepalezii un “prunc” voinic care sa stabileasca recordul de varsta?

Pe Everest nu se poate urca decat insotit de un Sherpas, omul si sherpasul. Pe celelalte varfuri un om si doi sherpasi.

Ca sa poti primi permisul de ascensiune un alpinist trebuie sa faca dovada ca a urcat cel putin un varf de peste 7000m.

Nu se permite transportul persoanelor cu elicopterul in tabere superioare, toti trebuie sa treaca perpedes printr-un punct de control.Elicopterele pot intervene in caz de urgenta.

Nepalezii au simtit nevoia sa stipuleze faptul ca persoanele cu afectiuni precum: hipertensiune, diabet, cancer, depresie, afectiuni respiratorii nu pot lucre nici macar ca ofiteri de legatura.

Se revine asupra interdictiei din acest an de a nu omologa sherpasilor ascensiunile pe optmiari.

Alpinistii care doresc sa stabileasca noi rute pentru ascensiunile pe optmiari vor fi nevoiti sa indeplineasca reguli suplimentare. Interesante reguli si poate de bun simt, dar personal nu cred ca vor fi aplicate. Economia nepaleza se bazeaza pe agentiile comerciale si nu cred ca le va da o lovitura atat de dura, decat daca vor primi finantare din alte surse sa zicem nerambursabile.

Everest 1 bun

Tags: ,

About veteranul1