In Etiopia se planteaza copaci

Va mai aduceti aminte de Mihai Tatulici si transmisiunile sale de la campaniile de impaduriri? Iata ca guvernul din Etiopia a hotarat sa intre in lupta impotriva crizei climatice. Padurile absorb dioxidul de carbon, ajuta la combaterea desertificarii, eroziunii solului, la conservarea biodiversitatii si ofera resurse vitale pentru supravietuirea omenirii. Acestea fiind zise, etiopienii au trecut la plantat copaci si au reusit ca pe 29 iulie sa planteze 353 milioane de arbori. Etiopia a beneficiat in trecut de paduri, paduri care acopereau o treime din suprafata tarii. Astazi padurile reprezinta numai cateva procente. Etiopia a lansat un program ambitios urmand ca in cateva luni sa planteze 4 miliarde de lastari.

S-a stabilit si un record Guiness Book la plantari. Ultimul record a fost detinut de India cu 66 de milioane de copaci plantati într-o zi.

Pe masura ce padurile lumii continua s? dispara într-un ritm alarmant, campaniile de reîmpadurire se raspandesc în întreaga lume, în speranta de a reduce efectele crizei climatice. Acestea vor fi utile doar daca statele se angajeaza, în primul rând, cu pastrarea padurilor existente.Reînnoirea padurilor si reducerea exploatarii trebuie sa evolueze împreuna!

Cifra puietilor plantati de  353 milioane trebuie legata si de numarul locuitorilor din Etiopia (Republica Federala Democratica a Etiopiei) si anume 105 milioane. Deci practic este posibil sa se fi plantat atatia copaci. Ar fi totusi o intrebare de unde atatia puieti? Dar sa nu fiu carcotas si sa apreciem actiunea etiopienilor. Cred ca si in Romania ar fi cazul sa se intensifice actiunile de reimpadurire. In special in perioada 15 martie-15 aprilie, cand se sarbatoreste luna padurii.În România, prima data a fost organizata în anul 1902 de catre  Spiru Haret (de origine armeana), pe atunci ministru al Cultelor si Instructiei Publice, sub denumirea „Sarbatoarea sadirii arborelui”.

About veteranul1