Calatoria Piolet d’Or continua si in 2017

Ruperea relatiilor sau mai bine zis incetarea sponsorizarii din partea prestigioaselor publicatii franceze de specialitate , Montagnes Magazine si Vertical, a condus la „ ascensiunea” Piolet d’Or, de la Chamonix ?i Courmayeur la La Grave Meije in 2016 si in acest an la Grenoble.

Acum cateva zile imi puneam intrebarea, daca se va mai organiza Piolet d’Or in 2017. Raspunsul a venit ieri,da calatoria continua. Este adevarat ca sub alt format, dar totusi continua. Prima veste ar fi ca pe 12 aprilie se va decerna al noualea Piolet d’Or pentru intreaga cariera lui Jeff Lowe. Reamintesc laureatii editiilor anterioare Walter Bonatti (2009), Reinhold Messner (2010), Doug Scott (2011), Robert Paragot (2012), Kurt Diemberger (2013 ), John Roskelley (2014), Chris Bonington (2015) si Voytek Kurtyka (2016).

In privinta laureatului sau laureatilor Piolet d’Or 2017 pentru cele mai reusite ascensiuni din 2016 vom mai avea de asteptat pana in noiembrie. Parerea mea, subiectiva, desigur, este ca trecerea la premieri colective a condus la scaderea prestigiului Piolet d’Or .

Dar cine este Jeff Lowe?

S-a nascut pe 13 septembrie 1950 la Odgen in Utah, SUA. Este adeptul ascensiunilor in stil alpin. Acest lucru ne determina sa afirmam ca este un alpinist in adevaratul sens al cuvantului. Este clar de ce nu a reusit sa aiba la activ niciun optmiar. In schimb are peste 1000 de ascensiuni in premiera in Rocky Mountains americano- canadieni, Alpi si Himalaia. In prezent participa la numeroase actiuni de promovare ,educatie, etc. in alpinismul de perfotmanta si nu numai.

Ca o mica anecdota este de remarcat faptul ca Jeff Lowe a reusit sa se impuna in lumea alpinismului printr-o nereusita. In 1978 impreuna cu varul sau George Lowe, cu Jim Donini si Michael Kennedy s-a oprit la 150m de varful Latok I, unul din cele mai spectaculoase si dificile varfuri din lume la cei 7145 m ai sai.

Sa asteptam nominalizarile pentru Piolet d’Or 2017 si sa speram ca dorinta prietenului meu Iulian Nica ( www.turistmania.ro) si nu numai a lui se va implini si Romania va avea una sau mai multe nominalizari.

About veteranul1