ANUL 2013 SE DOVEDESTE A FI ANUL ALPINISMULUI ROMANESC IN HIMALAYA.

cristina pogacean

Gheata a spart-o, ca sa zic asa, Alex Gavan, care pe 30 aprilie a ajuns pe Sishapangma (8027m), in premiera romaneasca, fara aport de oxigen. Apoi, Cristina Pogacean si Cosmin Andron, pe 6 mai, au realizat o premiera mondiala urcand pe  Ghandarbha Chuli (6248m). Horia Colibasanu nu se lasa nici el mai prejos si escaladeaza Lhotse (8516m), realizand si el o premiera romaneasca pe 21 mai. Urmeaza o alta expeditie romaneasca, care prin Zsolt Torok, Marius Gane, Aurel Salasan si Teo Vlad, pe 19 iulie, ajung pe Nanga Parbat, in premiera romaneasca fara aport de oxigen. Este dupa opinia mea cel mai mare succes al alpinismului romanesc din toate timpurile. Cred ca in acest an, daca s-ar face un clasament, din toate sporturile practicate in Romania, alpinismul ar fi pe primul loc. Felicitari tuturor, inclusiv celor care nu au atins varful, Justin Ionescu (Lhotse) si Bruno Adamcsek (Nanga Parbat)!

Dar, pentru ca este si un dar, sa nu uitam ca in toamna ar urma sa avem o expeditie pe Manaslu (8156m), formata din Adrian Valean, Vlad Capusan,Mihnea Prundeanu, Vasile Cipcigan, Alexandru Sava si Ciprian Patrascu. Si, de asemenea, se pare, ca ar mai fi o expeditie cu caracter alpino-turistic sprijinita la un moment dat de Antena 3, care ar urma sa atinga cel mai inalt varf al planetei, Everestul (8848m). Echipa ar avea in componenta pe Tiberiu Pintilie, Stelian Pavalache, Oana-Maria Harabagiu si Robert Chirileanu.

In final, remarc, cu oarecare ingrijorare, faptul ca Alex Gavan, Zsolt Torok, Marius Gane, Aurel Salasan si Teo Vlad au coborat destul de tarziu de pe varf si au petrecut noaptea la mare altitudine, circa 7500m. Sper ca acest lucru sa constituie o performanta a corpului uman si in particular a alpinismului romanesc si nu va avea urmari asupra alpinistilor nostri.

About veteranul1