Excursii de ultima clipa.

Cresterea nivelului oceanelor conduce la disparitia in viitor a unor importante orase din lume. Aceasta este in prezent tendinta globala. Se va schimba in viitor? Putin probabil.

Ce ar trebui sa vizitam pana nu este prea tarziu?

Cazul Venetiei este cunoscut de multa vreme. Soarta orasului pare inevitabila: „Intrebarea nu este daca se va intampla, ci pur si simplu cand”. Cresterea nivelului Marii Mediterane ar trebui sa duca la disparitia orasului inainte de sfarsitul secolului.

Alexandria, orasul egiptean, pare a avea o soarta similara cu a Venetiei si 2 milioane de oameni ar putea fi stramutati în anii urmatori. Orasele Lagos (Nigeria), Abidjan (Coasta de Fildes) sunt, de asemenea, vulnerabile la cresterea nivelului Oceanului Atlantic, iar situatia din Mombasa (Kenya) este functie de cresterea nivelului Oceanului Indian .

In China cel mai populat oras Shanghai este situat intr-o delta vasta a , fluviului Yangtze. Protectiile impotriva inundatiilor nu vor mai face fata pana in 2100.

Delta Perlelor pune in pericol Hong Kong, Macau si Guangzhou. Aceste orase se afla la mai putin de un metru deasupra nivelului marii.

Nici Statele Unite nu stau mai bine. economic ar putea fi expus la inundatii de peste doi metri la fiecare cinci ani, intre 2030 si 2045.

Miami si New Orleans ar trebui cu siguranta sa fie inundate inainte de 2100.

In India orasele Calcutta si Mumbai sunt cele mai amenintate. Unde se vor stramuta milioane de oameni ramane o intrebare inca fara raspuns.

In, Indonezia,capitala tarii Jakarta este in mare pericol. Deja se cauta locatii pentru institutiile statului.

Situatia nu este deloc roza. Evolutia nefavorabila se poate accentua. Deci nu stati pe ganduri. Intocmiti planurile viitoarelor excursii. Informatii despre „starea natiunilor” gasiti in diverse limbi pe:

www.arte.tv/fr/videos/083964-018-A/le-dessous-des-cartes/

About veteranul1